Lopov koji je u Istri krao sve što je vidio nije bio sam, imao je pomagača

Foto: PU istarska

PULSKA policija nastavila je provoditi kriminalističko istraživanje vezano za provale koje je u posljednjih godinu dana na području Istre počinio 37-godišnji muškarac koji je prošlog petka uhićen.

Pomagao mu je 9 godina mlađi tip

Policijski službenici utvrdili su da 37-godišnjak neka kaznena djela nije počinio sam, već je imao pomagača. U počinjenju pet kaznenih djela u okolici Pule pomagao mu je 28-godišnjak. Njih dvojica su od početka rujna prošle godine do početka siječnja ove godine provalili u dva apartmana u Barbarigi gdje su slovenskim državljanima ukrali razni namještaj i kućanske uređaje, alate i druge predmete, a jednom od njih i motocikl Hondu.

Šteta koja je nastala 61-godišnjaku i 63-godišnjaku procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna. Muškarci su nasilno ušli i u apartman 65-godišnjeg Slovenca, no iz apartmana nisu ništa ukrali, već su ga koristili samo za povremeni boravak i u njemu ostavili dio predmeta koji potječu iz drugih kaznenih djela.

Krali su sve što su stigli

Na području Svetvinčenta dvojac je provalio u vikendicu te su 52-godišnjem vlasniku ukrali gotovo sve što su pronašli - od umjetničkih slika do namještaja, opreme za bazen, pa čak i boca vina. Šteta koju su pritom počinili još uvijek nije u potpunosti utvrđena.

U okolici Barbana počinitelji nisu imali previše uspjeha s obzirom na to da se prilikom pokušaja provale u kuću za odmor aktivirao sigurnosni alarm te su morali pobjeći, no bez obzira na to oštetili su vrata i prozore, pokušavajući ih nasilno otvoriti, a šteta koja je nastala 58-godišnjem vlasniku procjenjuje se na više tisuća kuna.

Pet novih provala

Osim toga, policajci su utvrdili da su 37-godišnjak i 28-godišnjak počinili još pet novih kaznenih djela. U Vodnjanu su u ožujku prošle godine iz dvorišta u Istarskoj ulici ukrali prikolicu Pongratz, čime su pravnu osobu iz Pule oštetili za više tisuća kuna, dok su početkom siječnja ove godine u Ulici Kamik u Banjolama provalili u prostorije građevinske tvrtke iz Pule i ukrali nekoliko tisuća kuna, a prilikom provale oštetili su i dijelove alarmnog sustava.

U nastavku kriminalističkog istraživanja, pulska je policija uz pomoć djelatnika Policijske postaje Rovinj utvrdila da su 37-godišnjak i 28-godišnjak djelovali i na njihovom području. U prosincu 2018. provalili su u kuću u izgradnji u okolici Žminja, a iz kuće su ukrali gotovo sve što je bilo moguće, od kuhinjskih elemenata s ugrađenim uređajima do kreveta i sanitarija. Time su 26-godišnju vlasnicu oštetili za nekoliko desetaka tisuća kuna.

U ožujku 2019. meta njihova napada bile su prostorije vatrogasnog društva u Kanfanaru, gdje su ukrali radiouređaje, svjetiljke i motornu pilu, a šteta koju su prouzročili vatrogascima iznosi više tisuća kuna. Počinitelji su se u Kanfanar vratili i u siječnju ove godine te su iz dvorišta u Istarskoj ulici ukrali prikolicu TPV u kojoj se nalazio motor osobnog automobila te su time 68-godišnjeg vlasnika oštetili za nekoliko tisuća kuna.

Pročitajte više