Lopovi ukrali traktor kod Slavonskog Broda, policija ih uhitila

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

KRAĐE skupocjenih traktora, koji su često lani bili na meti lopova, nastavile su se i u ovoj godini, ali ovaj put su lopovi i uhićeni te ih je policija kazneno prijavila zbog teške krađe traktora iz garaže na području općine Klakar nedaleko od Slavonskog Broda.

Brodsko-posavska policija danas je priopćila kako 18-godišnjaka i 26-godišnjaka sumnjiči da su u razdoblju od 15. do 19. siječnja iz privatne garaže u vlasništvu 63-godišnjakinje ukrali traktor vrijedan nekoliko desetaka tisuća kuna.

Policija je pronašla traktor i vratila ga vlasnici.

Inače, u danima prije Božića prošle godine istarski policajci otkrili su 24-godišnjaka koji je s poljoprivrednog zemljišta u Valturi ukrao traktor Massey Ferguson vrijedan nekoliko tisuća kuna.

Kradljivcima traktora u Slavoniji krađe olakšavaju prazna sela 

Traktori se često kradu i u ravnoj te poljoprivredom snažnoj Slavoniji, gdje nažalost lopovima krađe olakšava iseljavanje tamošnjeg stanovništva i prazna sela. 

Tako su nepoznati lopovi sredinom rujna u Bedeniku iz štaglja ukrali 100 tisuća kuna vrijedan traktor Fendt od 100 konjskih snaga, a da nitko u selu ništa nije vidio ni čuo. U štaglju su dva manja traktora ostala netaknuta, a pokradeni vlasnik sumnja da lopovi traktor nisu odvezli, već ga utovarili u kamion i pobjegli.

S gradskog groblja u Oroslavju u srpnju su ukradeni traktor i priključni stroj (malčer za obavljanje javnih i komunalnih radova), a vlasnik je oštećen za više od 100 tisuća kuna. Traktor i stroj bili su parkirani ispod nadstrešnice kod mrtvačnice. Traktor je bio kupljen prije pet godina i stajao je 50 tisuća eura, a trenutna vrijednost traktora i malčera je oko 300 tisuća kuna.

Radni stroj jedne tvrtke, marke Antonio Carraro i vrijedan oko 200.000 kuna, u drugoj polovici srpnja ukraden je s parkirališta u Jastrebarskom, a policija traga i za lopovom ili više njih koji su početkom prošle godine u mjestu Palanjek Pokupski na području Lekenika ukrali oko 15.000 kuna vrijedan neregistrirani traktor.

Početkom svibnja u Donjem Stupniku kod Zagreba netko je ukrao traktor marke Ecotrac 40 i oštetio tvrtku iz Zagreba za 120.000 kuna. Sredinom travnja u Velikoj Kosnici ukraden je traktor marke Goldoni vrijedan oko 100.000 kuna.

Ne kradu se samo cijeli traktori, već i dijelovi

Da se ne kradu samo cijeli traktori, već i samo njihovi dijelovi, potvrđuje i slučaj od sredine prosinca prošle godine, kada je na području Koprivničko-križevačke županije nepoznati lopov u Širokom Selu s traktora u vlasništvu 75-godišnjaka ukrao dva prednja kotača, akumulator, anlaser, alternator, polugu za hidrauliku i druge dijelove.

Radilo se o traktoru marke Torpedo koji se nalazio u štaglju.

Na meti lopova je i gorivo iz traktora, pa su tako u prvoj polovici rujna u Murskom Središću s polja nepoznati lopovi obili rezervoar dvaju traktora te ukrali više desetaka litara goriva. Potom su provalili u kabinu jednog traktora i ukrali razni alat i druge predmete.

Pročitajte više