LORD OWEN SVJEDOČI NA SUĐENJU MILOŠEVIĆU

Lord David Owen, nekadašnji mirovni posrednik EU za bivšu Jugoslaviju, u ponedjeljak je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) počeo svjedočiti o utjecaju optuženog na bosanske Srbe, kontroli nad srpskim snagama izvan Srbije, nad medijima i drugim pitanjima.

Lord Owen, koji iskaz daje kao svjedok Raspravnog vijeća a ne optužbe, bio je od 1992. do 1995. supredsjedatelj Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji i u toj ulozi je vodio mirovne pregovore u BiH a bio je aktivan i u mirovnom procesu u Hrvatskoj.

O svojoj ulozi mirovnog posrednika i nizu sastanaka s optuženim Miloševićem i drugim protagonistima ratova na prostoru bivše SFRJ objavio je knjigu "Balkanska odiseja" koja je poslužila i kao temelj njegove pisane izjave uvedene u spis dokaza na suđenju.

Iako je najavljeno da će na početku Owen dati posebnu izjavu, on je od toga odustao pa se odmah pristupilo glavnom ispitivanju.

Tužitelj Geoffrey Nice postavljao je pitanja vezana uz Vance-Owenov mirovni plan i navodnu Miloševićevu podršku tom planu.

U pisanoj izjavi Owen tvrdi kako zbog odbijanja bosanskih Srba da prihvate taj plan 1993. dolazi do razlaza s Miloševićem, koji "nakon toga odustaje i od ideje velike Srbije i iduće dvije godine se zalaže prihvat mirovnog sporazuma u BiH".

Tužitelj Nice je citiranjem transkripata govora Miloševića, Ratka Mladića i drugih, koji su ranije uvedeni kao dokazi, pokazao da Owen nije imao uvid u zbivanja i da je neosnovano vjerovao Miloševiću.

Tako se Milošević javno zalagao za Vance-Owenov plan dok je 1993. na sastanku Vijeća za harmonizaciju politike sa RS i RSK, govorio kako je "de facto postignut integritet srpskog naroda koji kroz godinu dvije treba pretvoriti u de iure situaciju", te da se unatoč blokadi granice pomoć Srbima u BiH dostavlja svakodnevno.

Owen je rekao da nije znao ni za postojanje tog vijeća ni za taj govor i dodao kako se "ispod diplomatske bitke svašta dešavalo".

Na pitanje predsjedavajućeg suca Richarda Maya: "Prihvaćate li da je optuženi imao dugoročnu ambiciju za ujedinjenje svih srpskih zemalja?", Owen je odgovorio neodređeno kako je "Milošević bio pragmatik te da je dugoročno RS mogla ući u Srbiju a Herceg Bosna u Hrvatsku", da bi na kraju priznao kako "zapravo ne zna".

Owen je svjedočio i o dogovoru Miloševića i hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o podjeli BiH, navodeći kako su obojica negirali prisutnost svojih snaga u BiH i nisu pristajali na neovisnu BiH.

Govorio je i o krizi vezanoj uz Srebrenicu, govoreći kako je Milošević još u ljeto 1993. bio zabrinut da može doći do masakra. Na pitanje o civilima koji su stradali jer su se zatekli u Srebrenici, ustvrdio je kako je "u Srebrenici bilo jako malo ljudi koje se za ništa ne može okriviti".

Svjedočenje Owena nastavlja se ispitivanjem tužitelja nakon čega će ga tri sata ispitivati Milošević. Iskaz će završiti u utorak.

(Hina) dh rt

Pročitajte više