LOUVRE ĆE OTVORITI NOVI PROSTOR ZA ISLAMSKU UMJETNOST

Pariški muzej Louvre uredit će novi prostor kako bi predstavio dio svoje divovske kolekcije islamske umjetnosti, objavio je ovih dana u Parizu francuski ministar kulture.

Jean-Jacques Aillagon otkrio je glavne smjernice projekta za koji se založio predsjednik Jacques Chirac ujesen 2002.: osnivanje odjela koji će "podsjećati Francuze i svijet na bitan doprinos islamskih civilizacija našoj kulturi".

"La Cour Visconti", dio južnog krila palače Louvre, preuredit će se u izložbenu površinu na dvije razine od oko 3000 m2, što je trostruko više od površine koja trenutno nudi tek 1300 od 10.000 islamskih umjetnina muzeja. U budućnosti će se ondje izložiti od tri do četiri tisuće predmeta.

Dosad su umjetnine Islama zauzimala tek 1100 m2 u podrumu, poplavljenom u slučaju plime susjedne Sene, skroman dio odjela orijentalnih starina.

Međunarodni arhitektonski natječaj raspisat će se do kraja 2004. radi ostvarivanja tog projekta, čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijuna eura.

Odabir arhitekta predviđa se za lipanj 2005., otvaranje gradilišta za siječanj 2007. te otvorenje novih prostora za siječanj 2009. godine, naglasio je ministar.

(Hina) xbnš ybnš

Pročitajte više