Lov na osnivača WikiLeaksa: Pola svijeta pokušava zatvoriti Juliana Assangea

FASCINANTNO je ovih dana pratiti reakciju svjetskih (a posebno američkih) medija na najnoviju senzaciju koju je uzrokovao WikiLeaks. Ogroman dio novinara i komentatora u SAD-u jedva 24 sata bavio se sadržajem diplomatskih depeša koje je stranica plasirala u javnost, prije nego su zdušno prigrlili spin američke vlade i podržali hajku na Juliana Assangea.

"Koja je bila svrha WikiLeaksove objave?", pita se ugledni Newsweek argumentirajući kako dokumenti o Iraku i Afganistanu koje je nezavisna organizacija ranije objavila doista sadržavale informacije od vitalnog javnog interesa, za razliku od diplomatskih depeša kojima je, kažu, jedina svrha osramotiti SAD i ugroziti odnose te države s ostatkom svijeta.

Iz naftalina izvukli Akt o špijunaži

Barack Obama i dalje mudro izbjegava komentirati WikiLeaks, ali iz njegove blizine dolaze informacije koje bi trebale istinski zabrinuti svakog zagovaratelja slobode medija. Assange je za aktualnu američku (liberalnu!) administraciju tek obični kriminalac, terorist, špijun. Sve to su epiteti kojeg je politička elita nalijepila osnivaču WikiLeaksa, s tim da bi za Assangea najpogubniji mogao biti ovaj zadnji.

Kako javlja Washington Post, SAD razmatra da protiv Assangea podigne optužnicu upravo temeljem "prethistorijskog" Akta o špijunaži, koji je donesen 1917. godine, prije slučajeva Vrhovnog suda kojima su redefinirana prava iz Prvog amandmana i koji, realno, više nema gotovo nikakvu pravnu vrijednost. Optužnicu temeljenu na spomenutom aktu Assangeovi odvjetnici bi pred bilo kojim sudom trebali srušiti bez pretjeranih poteškoća, ali čini se da je glavni državni odvjetnik Eric Holder ozbiljno razmatra.

Cenzura? Znao je što radi, dakle nije smio objaviti

Istraga koju predvodi Pentagon razvija se upravo u tom smjeru, tvrde izvori iz američkog pravosuđa. "Uvjeren sam da će ministarstvo pravosuđa naći način da izvede Assangea pred sud", tvrdi bivši viši savjetnik CIA-e Jeffrey H. Smith. Amerikanci imaju pravo suditi Assangeu, objašnjava Smith, jer ga je ministarstvo unutarnjih poslova kontaktiralo prije nego je WikiLeaks počeo objavljivati dokumente i zatražilo da im vrati povjerljive materijale.

"Prema Aktu o špijunaži, svaka osoba koja neovlašteno posjeduje informacije vezane uz nacionalnu sigurnost i svjesno ih učini dostupne javnosti usprkos prethodnom upozorenju može biti zbog toga kazneno gonjena", objašnjava Smith. Međutim, istovremeno se stvara zanimljiv paradoks: Amerikanci ne planiraju sudski goniti medije koji su informacije (u dogovoru s WikiLeaksom) plasirali u javnost.

Ako je kriv Assange, onda je kriv i New York Times

Među medijima koji su unaprijed dobili na uvid povjerljive diplomatske depeše nalazi se i jedan američki dnevnik - New York Times. Uredništvo Timesa priznalo je da se prije objave konzultiralo s ministarstvom unutarnjih poslova, te da su odlučili cenzurirati pojedine informacije. Stoga bi se, primjećuje John Cook u Gawkeru, moralo suditi i Timesu! Njujorški je dnevnik, isto kao Assangeova stranica, objavio povjerljive informacije nakon što ih je vlada zamolila da to ne učini i time prekršio Akt o špijunaži.

Pozivanje na zakon koji se već decenijama praktički ne primjenjuje najbolje ukazuje na očaj američkih vlastodržaca. "Gdje ste proveli zadnje godine, na Mjesecu?", pitanje je koje je američkoj vladi uputio komentator Huff Posta Taylor Marsh. U svom tekstu Marsh tumači kako je apsurdno da se vladajuće strukture iščuđuju i zgražaju nad internetskom objavom povjerljivih dokumenata. "Živimo u vremenu u kojem je Mark Zuckerberg stvorio Facebook u svojoj studentskoj sobi i postao milijarder", podsjeća Marsh i objašnjava kako Amerika nema ni infrastrukturu ni ljude koji mogu odgovoriti zahtjevima informatičkog doba.

Australija prijeti Assangeu oduzimanjem putovnice

Za slučaj da istraga koju Holder i Pentagon vode protiv Assangea ne urodi plodom, postoji naravno i plan B. I plan C. I tako do kraja abecede. S obzirom da Assange nije američki državljanin, prije nekoliko sati potvrđeno je da bi ga sudski goniti mogla i rodna Australija. "Naredio sam federalnoj policiji da istraži je li WikiLeaks prekršio australske zakone", rekao je australski državni odvjetnik Robert McClelland i najavio kako bi Assange, u slučaju da se vrati kući, lako mogao ostati bez putovnice.

"Naš stav je isti kao i stav većine svjetskih vlada - osuđujemo postupak WikiLeaksa. Diplomacija postoji s razlogom, a njena svrha je obavljanje povjerljivih poslova između država. Neki problemi mogu se riješiti samo privatnim razgovorima. Zbog toga je diplomatska komunikacija nepromijenjena već stoljećima", kaže Kevin Rudd, australski ministar vanjskih poslova.

Latinoamerički socijalisti nude Assangeu azil

Paralelno se protiv Assangea provodi istraga i u Švedskoj, gdje ga se tereti za silovanje. Radi se o slučaju kojeg je sud u Švedskoj već jednom odbacio i koji bi vjerojatno već odavno bio zaboravljen da Assange nije trn u oku mnogim svjetskim političkim vođama. Osnivač WikiLeaksa optužbe je odbacio i nazvao apsurdnima, a ima i podršku ogromnog dijela švedske javnosti koja je uvjerena da se Assangea progonom zbog seksualnog zlostavljanja samo pokušava ocrniti.

Kako sada stoje stvari, jedine zemlje koje bi mogle biti sigurna luka za osnivača WikiLeaksa nalaze se u latinskoj Americi. Ekvador mu je već ponudio utočište, a javna podrška njegovom radu stigla je i iz Venezuele i Kube. Osnivač WikiLeaksa trenutno se, prema tvrdnjama Daily Telegrapha, nalazi u Londonu, ali vjerojatno se neće predugo zadržavati u Velikoj Britaniji, s obzirom da nije u milosti ni tamošnjih liberalnih medija. U komentaru koji je objavljen na internetskim stranicama The Economista se Assangea tako naziva anarhistom, te mu se zamjera navodna aspiracija potpunog urušavanja svjetskih vlada.

Sarah Palin Assangea usporedila s Al-Quaidom i talibanima

Zemlja koju Assange u svakom slučaju mora zaobilaziti u širokom luku je SAD, gdje bi ga kontroverzna javnost najradije nabila na kolac. Nakon što ga je zastupnik Peter King prozvao teroristom, pridružila se i glasnogovornica američke zadrte desnice Sarah Palin. Bivša guvernerka Aljaske, za koju će i mnogi republikanski simpatizeri reći da je "glupa kao noć", Assangea je usporedila s talibanima i Al-Quaidom.

"Julian Assange je anti-američki operativac čije su ruke umrljane krvlju. Zašto ga američke vlasti još uvijek nisu uhvatile? Obamina administracija je neodlučna i nesposobna ako ne može zaustaviti čovjeka koji je već objavio osjetljive informacije o ratovima u Iraku i Afganistanu. Cyber alati moraju biti iskorišteni kako bi se njegova stranica WikiLeaks trajno zatvorila", poručila je Palin.

Pročitajte više