Lovac na naciste Zuroff u Hrvatskoj otkrio još jednog zločinca iz NDH

EFRAIM ZUROFF, poznati lovac na naciste i direktor Centra Simon Wiesenthal tijekom svog posjeta Beogradu u razgovoru za Politiku otkrio je kako vodi istragu protiv jednog bivšeg nacista koji danas, kako kaže, slobodno šeta Hrvatskom.

Radi se o osobi koja je u Pavelićevoj NDH imala "srednji rang", a Zuroff dodaje i kako se ne radi o osobi koja je živjela u Južnoj Americi. "Zbog toga što je istraga u tijeku ne mogu vam otkriti više detalja, ne mogu vam čak reći niti je li ta osoba muškog ili ženskog spola", kaže Zuroff. "Sada provjeravamo je li ta osoba iz Hrvatske za vrijeme Tita bila osuđivana za svoje zločine počinjene u NDH. Ukoliko jest, onda neće biti moguće ponovo je izvoditi pred sud. Ukoliko nije, tražit ćemo od Zagreba da podigne optužnicu", kaže Zuroff.

Zuroff je također govorio i o logoru Jasenovac, čiji je upravnik Dinko Šakić, uvelike zahvaljujući Zuroffu, u Zagrebu osuđen za svoje zločine. No, Zuroffu smeta što se Hrvatska i dalje nije sasvim suočila sa istinom o tom razdoblju. "Ustaštvo nije neki veliki bezimeni balon bez svog lica", kaže poznati lovac na naciste.

No, Zuroffa najviše smeta što se i dan danas licitira s brojem žrtava koje su pogubljene u Jasenovcu. "Razlika između 50.000 i 700.000 toliko je nevjerojatna da se ne može uvrstiti niti u jednu ozbiljnu povijesnu činjenicu. Duhovi prošlosti neće mirovati dok god se manipulira brojem žrtava, a kako vrijeme prolazi sve je teže postići zaključak o nečem tako jezivom kao što je najveći koncentracioni logor na Balkanu", kaže direktor Centra Simon Wiesenthal koji predlaže osnivanje stručnog forenzičkog tima koji bi trebao napokon otkriti pravu istinu o Jasenovcu.

Pročitajte više