Lovac na naciste Zuroff za Index: Prosvjedovat ću zbog Hasanbegovića

Screenshot: YouTube

MINISTAR kulture Zlatko Hasanbegović mogao bi Hrvatskoj uskoro stvoriti probleme i u međunarodnim odnosima. Na njegove revizionističke i relativizirajuće stavove o povijesti, pogotovo iz vremena 2. svjetskog rata posebno su osjetljivi u Izraelu. O ministru Hasanbegoviću kratko smo razgovarali s Efraimom Zuroffom, povjesničarom i ravnateljem centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema, koji je, zbog svoje uloge u isporučivanju niza nacista pravdi, poznat i kao "lovac na naciste".

Pratite li događaje u Hrvatskoj posljednjih mjeseci?
O čemu govorite, mislite li na novog ministra kulture? Da, pratim događaje oko njega.


Ministar Zlatko Hasanbegović je u jednom intervju pokazao poprilično razumijevanje za nekadašnjeg Velikog muftiju jeruzalemskog al- Huseinija i njegova nedjela prije, za vrijeme i nakon 2. svjetskog rata. U osnovi je rekao da je muftija žrtva povijesnih okolnosti, britanskog kolonijalizma i militantnog cionizma. Možete li to komentirati?

HHAHAHAHAHAHAHAHA. Sljedeće što će reći i da je Ante Pavelić također žrtva političkih i povijesnih okolnosti. Ovo je odvratno. Ne razumijem kako takva osoba može postati ministar u zemlji koja je dobra i cijenjena članica Europske unije.


Ipak, imenovan je i čini se da će ostati. Ne samo da se manje-više divi al-Huseiniju nego i tvrdi da je antifašizam obična floskula.
Zanimljivo. Ako postoji išta što bi trebalo biti izvor ponosa za ljude u Hrvatskoj onda su to oni koji su se borili protiv ustaša, oni koji su se borili za slobodu i protiv onih koji su masovno ubijali manjine u NDH. Hrvatska je bila podijeljena između ustaša i onih koji su se borili protiv njih i svakome s imalo morala i inteligencije trebalo bi biti jasno da su ustaše bile kriminalci, a ne heroji. Nevjerojatno je da se netko divi ljudima iz Hanđar divizije, od kojih je gore teško zamisliti.
 

Planirate li nastaviti pobliže nadzirati Hrvatsku zbog ministra Hasanbegovića?
Proučit ćemo sve materijale o njemu. I vi mi, molim vas, pošaljite sve što možete naći. Bolestan sam, ali sutra ću iz ureda poslati i službeni prosvjed hrvatskoj vladi.

Pročitajte više