Lovranska visoka škola za glazbenu umjetnost "Ino Mirković" obustavila rad

ZBOG duga Ministarstva znanosti i tehnologije Visoka škola za glazbenu umjetnost ´Ino Mirković´ u Lovranu obustavila je rad, objavio je dekan u ostavci Neno Munitić na današnjoj konferenciji za novinare.

Odluka o prekidu nastave donesena je 16. siječnja nakon što Ministarstvo znanosti i tehnologije nije uplatilo obećanih 2,7 milijuna kuna na koji su pristali, iako je, ističe Munitić, to puno manje od stvarnog duga Ministarstva.

Predsjednik Upravnog vijeća Visoke škole Ino Mirković procjenjuje da je iznos koji Ministarstvo duguje za potporu studenata (35 posto manje od iznosa koji se izdvaja za studente Muzičke akademije) između pet i deset milijuna kuna.

Točan iznos Mirković ne može reći jer, napomenuo je, nikada nije dobio odgovor na pitanje koliko se izdvaja po studentu na državnim akademijama.

Mirković smatra da je bitno razjasniti da je ta Visoka škola za glazbenu umjetnost neprofitna ustanova s pravom javnosti, a da se naziva privatnom zato što je njen osnivač privatnik.

Po njegovim riječima Ministarstvo već duže sustavno diskriminira tu školu i ne ispunjava svoje obveze, a istodobno se osnivaju druga glazbena učilišta koje financira država.

Mirković je najavio da će upozoriti međunarodne institucije o državnom monopolu u Hrvatskoj te da će pokrenuti sve pravne mogućnosti kako bi Škola ponovno počela raditi.

Od Ministarstva traži da uplati iznose, koje oni kažu da duguju, kako bi škola mogla normalno funkcionirati, jer, rekao je, obustavom rada škola već trpi štete. Na Školi je sada oko 115 studenata i 45 profesora iz Hrvatske i inozemstva.

Tajnica Ministarstva znanosti i tehnologije Stanislava Rogić rekla je da je unatoč tome što je Visoka škola ´Ino Mirković´ odbila procjenu učinkovitosti Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu, Ministarstvo financiralo Školu 2001./2002.

Ona drži neprimjerenim ´način na koji predstavnici Škole iznose činjenice u javnost´.

Mirković je odbacio tvrdnje da je Visoka škola odbila procjenu, već samo jednu osobu iz Vijeća zbog sukoba interesa. Svoje dvojbe o objektivnoj procjeni potkrijepio je dopisom Vijeća iz 1999. u kojem se, među ostalim, zamjera što u Školi rade ´nastavnici koji žive u Rusiji i vjerojatno govore samo ruski jezik´.

Visoka škola za glazbenu umjetnost ´Ino Mirković´ osnovana je 1991. Djeluje po licenci Moskovskog državnog konzervatorija ´P.I. Čajkovski´. Uz potporu Ministarstva studira 75 studenata, a 29 ih studira besplatno uz potporu Škole.

Pročitajte više