Lovrić Merzel osuđena na 7 godina zatvora, plakala na sudu. U zatvoru je

Screenshot: HRT, Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu izrečena je nepravomoćna presuda bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel (SDP) i suoptuženicima kojima se na teret stavlja niz koruptivnih djela. Svi optuženi proglašeni su krivima po svim točkama optužnice.

Lovrić Merzel nepravomoćno je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 7 godina. Budući da je izrečena kazna viša od 5 godina, bivša SDP-ova županica odmah će ići u Remetinec. Rasplakala se dok je sudac čitao obrazloženje presude.

U popodnevnim satima u Remetinec je došao kombi u kojem bi mogla biti Lovrić Merzel.

 

Bit će joj oduzeti novac, stan...

Kada presuda postane pravomoćna, bivšoj županici će biti oduzeto preko 230 tisuća kuna nepripadajuće zarade, stan u Zadru kupljen novcem od mita te još 680.000 kuna i 10.000 eura. Svi nepravomoćno osuđeni moraju zajedno platiti 140.000 kuna sudskih troškova

Lovrić Merzel je proglašena krivom zbog primanja 100.000 eura mita od Željka Žužića.

Uz Lovrić Merzel na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak su na bezuvjetne zatvorske kazne nepravomoćno osuđeni i njezini suoptuženici. Bivši predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvio Kobeščak je osuđen na godinu dana zatvora, a Dalibor Rožanković i Bernard Popec, koji je županiji ispod cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nepravomoćno na godinu i pol zatvora.

Sudac obrazložio presudu

Sudac zagrebačkog Županijskog suda Vjeran Blažeković poručio je Marini Lovrić Merzel, obrazlažući presudu kojom je bivša sisačko-moslavačka županica kažnjena sa sedam godina pa je iz sudnice odvedena u zatvor, da je ''neshvatljivim zloporabama pokazala bezobrazluk i bahatost''.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sudac Blažeković je istaknuo da je bivša SDP-ova županica ''bez savjesti, samokritičnosti i odgovornosti oštetila relativno siromašnu županiju", čime je izgubila vjerodostojnost i povjerenje građana koji su je u dva navrata izabrali na dužnost.

Kriva po svim točkama optužnice

Sudac je naglasio da je Lovrić Merzel proglašena krivom po svih osam točaka Uskokove optužnice kojom je terećena da je primila 100.000 eura mita od Željka Žužića, nakon čega je, zajedno sa svojim nećakom Daliborom Rožankovićem, novac od mita pokušala prikriti kupnjom stana u Zadru, koji je upisan na nećakovo ime.

Lovrić Merzel je osuđena i zbog preplaćene kupnje zgrade od Bernarda Popeca koja je prenamijenjena u Hitnu pomoć, ali i zbog bezrazložnog plaćanja savjetnika, zapošljavanja svoje rodbine te plaćanja privatnih troškova županijskim novcem.

Sudac Blažeković je pojasnio da joj je pri odmjeravanju kazne kao olakotna okolnost cijenjen protek vremena od počinjenja kaznenih djela i dosadašnja neosuđivanost, dok su otegotnima cijenjeni znatno izražena kriminalna volja, potpuni izostanak samokritičnosti te šteta na teret županije o čijim interesima je trebala brinuti.

Pravomoćnost presude Lovrić Merzel će čekati iza rešetaka

Budući da je bivša SDP-ova županica osuđena na više od pet godina, iz sudnice je nakon objave presude prevezena u remetinečki zatvor gdje će čekati odluku Vrhovnog suda, koji presudu može potvrditi, ali i ukinuti te zatražiti novo suđenje.

Podsjetimo, optužnica protiv Marine Lovrić Merzel potvrđena je još potkraj 2015., no početak suđenja odgađan je nekoliko puta.

Suđenje bivšoj županici počelo je krajem lipnja 2018., a formalno je krenulo ispočetka krajem rujna te godine pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković, nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić, koji je ranije u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka s pokajnikom Željkom Žužićem, koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita.

Uskok: Kazna je preblaga

Zamjenik ravnateljice Uskoka Vjekoslav Tolnaj je ocijenio da su izrečene kazne preblage te da će žalbe na izrečene kazne, osobito za bivšu županicu, razmotriti nakon pisanog otpravka presude, kada će tužiteljstvo moći u potpunosti utvrditi kojim činjenicama i okolnostima se sud rukovodio pri odmjeravanju svake pojedinačne kazne.

Odvjetnici bivše županice presudu nisu željeli komentirati.

Uskok: Županica primljeno mito prikrivala kupnjom stana

Bivšu županicu Uskok tereti da je od poduzetnika Željka Žužića 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel također je, po Uskokovim sumnjama, suprotno odluci Županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji, poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi Popecovu nekretninu, čime se njegova tvrtka nezakonito okoristila za oko 4 milijuna kuna, dok je županija oštećena za 5.6 milijuna kuna.

Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu, ali i da je Županija po njenom nalogu plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te nabavljala hranu za privatne potrebe. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama potrošila 165.000 kuna za privatne troškove hrane, pića i goriva.

Pročitajte više