Lovrić Merzel počinje suđenje zbog višemilijunskih malverzacija, a sina istražuje DORH

Foto: FAH, Index

GOTOVO godinu dana otkako je USKOK podigao optužnicu protiv bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel, sutra joj počinje suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.


USKOK je tereti zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, pranja novca, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Sudac Ivan Turudić odredio je početak suđenja u 10 sati, a samo sat vremena prije glavne rasprave zakazao je i pripremno ročište, što nije uobičajena praksa na sudu.

Indexu je to potvrdio glasnogovornik Suda Krešimir Devčić, koji je kazao kako o tome nije razgovarao sa sucem.

>Lovrić Merzel pod istragom Uskoka

>Objavljujemo dokumente! Linićeva kuma platila 15.000 kuna za domjenak koji nije nikad održan

>Žena koja je razotkrila Merzel

>Index otkriva kako je Merzeličin nećak dobio posao

>IMAMO DOKUMENT Linićeva kuma i sumnjiva kupnja zgrade od 10 milijuna kuna

>Uhićena Linićeva kuma Marina Lovrić Merzel

>DORH istražuje sina Marine Lovrić Merzel

>Privilegirani sin Marine Lovrić Merzel zarađuje više i od nekih liječnika

Neuobičajena praksa suca Turudića

"Sudac Turudić je zakazao pripremno ročište sat vremena prije glavne rasprave i to nije uobičajena praksa, no za to nema nikakvih zakonskih prepreka. Zakon tako što ne priječi, on je tako predvidio i očito ima razloga za to. No da je praksa uobičajena, nije", kazao je sudac Devčić.


Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je 12. studenoga. Uskok ju tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Bivša županica je zajedno sa svojom obranom tvrdila da je riječ o političkom progonu te da je ona radila sve po zakonu.

Osim nje optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče - poduzetnik Željko Žužić, predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.

Podsjetimo kako je Lovrić Merzel uhićena u travnju 2014. godine, a u istražnom zatvoru je provela pet mjeseci, da bi se nakon izlaska iz Remetinca vratila u saborske klupe i nastavila braniti sa slobode.



Sumnja se da je županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna

Istraga protiv Lovrić Merzel otvorena je zbog sumnje da je svoju županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana. Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši županiju za još 200.000 kuna.


Istraga protiv nje proširena je i zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100.000 eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru, upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića. Uskok je dodatno širio istragu protiv nje zbog sumnje da je službenu karticu peglala u privatne svrhe i to po luksuznim hotelima, restoranima i barovima u Opatiji.

Sumnjivi troškovi ispeglani su u srpnju 2009. i travnju 2011. godine. Istražitelji su doznali da je u isto vrijeme županica privatno bila u jednoj riječkoj poliklinici koja se bavi estetskom kirurgijom. Osim službene kartice, županica je za odlazak u polikliniku koristila i službeni automobil.

Budući da je 1. listopada 2014. prestala biti članicom SDP-a u Saboru je nastavila obnašati zastupničku dužnost kao nezavisna zastupnica sve do kraj mandata prethodne Vlade.

Nakon zatvora u Sabor pa na novi posao

Nakon toga se, kako je Index otkrio, zaposlila u Jadranskom osiguranju.

Nedavno smo doznali i kako je njezin sin Saša Lovrić također postao predmet istrage od strane DORH-a i policije između ostalog i zbog njegovih prekovremenih sati, što je Index prije nepune dvije godine prvi otkrio.

Tomislav Fabijanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) Indexu je tada potvrdio da policija istražuje njihovog zaposlenika Sašu Lovrića zbog mogućih malverzacija s receptima i prekovremenim satima.

S druge strane, prije nekoliko dana nam je županijska državna odvjetnica Jadranka Huskić potvrdila da Općinsko državno odvjetništvo u Sisku provodi izvide koji su u tijeku.

"Kako je, sukladno odredbi članka 206.f stavak 1. Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida tajno, nismo u mogućnosti dati detaljan odgovor na Vaša pitanja", kratko je kazala Huskić.

Pročitajte više