Lovrinčevićevo objašnjenje: Nije HAC dvaput platio farbanje, nego mi ne razumijemo građevinu

MARIO LOVRIČEVIĆ, član Uprave HAC-a, i dalje stoji pri onoj da u HAC-u nema ni afera, ni kriminala. Svemu su zapravo krivi laici koji se petljaju u građevinu, a o njoj pojma nemaju. Evo, zadnja afera s braćom Žužul i bojanjem tunela Sveti Rok i Mala Kapela. Skupo su im platili posao koji su znatno jeftinije trebali izvršiti izvođači angažirani za probijanje druge cijevi tunela. Sumnjivo? Ni najmanje, uvjerava Lovrinčević.

> Indexova tema: Afere u HAC-u

"S obzirom da se radi o tunelu, nije bilo moguće predvidjeti sve okolnosti koje su tijekom radova na tunelima Sveti Rok i Mala Kapela povećale troškove osnovnog ugovora za 25 posto. Prema zakonu nije bilo moguće nastaviti radove u sklopu tog ugovora, pa smo po propisanoj proceduri obavijestili izvođače da se izuzimaju dotad neobavljeni radovi, koji bi prešli zakonom utvrđenu vrijednost. Za te radove raspisan je međunarodni javni natječaj. Dokumentaciju su preuzele tri tvrtke, među njima i Konstruktor, a na natječaj se javila samo Skladgradnja. Nitko se nije žalio ni na uvjete natječaja, a ni na izbor izvođača, a žaliti su se mogli čak i oni koji nisu sudjelovali na natječaju", pojašnjava Lovrinčević. 

"Što se sindikalisti petljaju u problematiku za koju nisu stručni?"

"Definitivno nisu dvaput plaćeni radovi pa tko bi to potpisao?! Razlika u cijeni bojanja od 45 i 60 kuna jednostavno nije usporediva, jer onaj tko nudi cjelokupne građevinske radove namjerno stavlja nižu cijenu radova koje će preuzeti podizvođač. Te vrijednosti nisu ni pravno, a ni iz bilo kojeg drugog razloga usporedive. Skladgradnja je dobila posao koji je bio izuzetno zahtjevan, jer je bojanje trebalo obaviti u vrlo kratkom roku. Bližila se sezona, tko bi sad odgađao otvaranje druge cijevi tunela? Sjetite se samo svih onih kilometarskih kolona, to nije bila lijepa slika hrvatskog turizma", kaže Lovrinčević.

Čini mu se da zna u kojem grmu leži zec: "Ljude zbunjuje što ne shvaćaju posebnost ugovaranja građevinskih radova. Naime, ti ugovori počinju živjeti i mijenjati se tek nakon što su potpisani. I otuda onda zbunjujuće konstrukcije. Zanimljivo kako se sindikalisti petljaju u problematiku za koju nisu kompetentni".   

Pročitajte više