Lovrinović: Pregovori su u završnoj fazi, odluka moguća idućeg tjedna

Foto: Hina

ZASTUPNIK Mosta nezavisnih lista i profesor monetarne politike na Ekonomskom fakultetu Ivan Lovrinović komentirao je večeras odluku tehničke Vlade da općini Primošten, na čijem čelu je Stipe Petrina, i Gradu Zagrebu da suglasnost za zaduženje u ukupnom iznosu od 200 milijuna kuna.

"Zašto baš u ovo vrijeme i zašto baš u ova dva grada?" pitao je i dodao da nema drugog komentara.

> Milanovićeva kupovina potpisa: Vlada Petrini i Bandiću odobrila kredite od 200 milijuna kuna

Lovrinović je rekao da hrvatska javnost ne treba biti zabrinuta jer se pregovori s vodećim koalicijama privode kraju i da bi mogli biti finalizirani idućeg tjedna. "Dva su scenarija, jedan je prihvaćanje triparitetne vlade ili da se nastave pregovori s onim tko bude zadovoljavao kriterije".

Profesor je potvrdno odgovorio na pitanje hoće li Most nastaviti s inzistiranjem na neutralnom predsjedniku Vlade, rekavši da to očekuje i "dvije trećine hrvatskih građana koji ne žele da premijeri budu Milanović ili Karamarko". Vidjet ćemo "hoće li to biti netko drugi iz SDP-a ili HDZ-a, netko nestranački ili netko iz Mosta," rekao je.

Lovrinović je rekao da Most ne može dati predsjednika Sabora čak i kad bi to htio jer je za to uvjet trećina mandata. "Našeg čovjeka, hipotetski govoreći, može predložiti samo HDZ ili SDP".

"Uski prolaz"


Lovrinović je tekuće pregovore ilustrirao lijevkom, rekavši da je na njegovom dnu "uski prolaz".

"Sada, nakon mjesec dana, dobili smo zatražene odgovore prema kojima se u 95 posto (predloženih reformi) slažu SDP i HDZ. No, samo će jedan moći proći kroz taj lijevak. Nama su pritom važni i ljudi, koji moraju biti čisti, s nama mogu samo ljudi koji ne nose loš teret na leđima. Ovo je prilika da se pročiste sve političke stranke u Hrvatskoj koja se iz krize ne može izvući s ljudima koji su se pokazali neuspješnima".

Lovrinović je na kraju razgovora rekao da je stranka izložena medijskom progonu uz ocjenu da će hajka u sljedećim danima biti još veća. "Mi vidimo da postoje interesne skupine koje ne žele mijenjati ništa, ali ostajemo čvrsti u naumu da stvari okrenemo u drugom, novom smjeru."

Pročitajte više