Lubura: Moguće je da je Petrov praćen, policiju nitko ne nadzire zahvaljujući dosadašnjoj vladi

Foto: Index

"ČINJENICA je da je moguće da je Božo Petrov praćen od strane policije kao što je Nikola Grmoja izjavio", izjavio je za Index Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije i tehniku i metodologiju prisluškivanja.

Istaknuo je da za to policiji formalno ne treba nalog suda, već da je dovoljan samo nalog ravnatelja policije ili osobe koju on ovlast.

"Oni na žalost u takvim rabotama sada ne podliježu nikakvom nadzoru, nadam se da će nova vlast uspostaviti civilni nadzor nad policijom", rekao je Lubura.

Dodao je i kako je činjenica da dosadašnja Vlada godinu i pol nije imenovala članove Vijeća za nadzor pojedinih policijskih ovlasti, upravo ovih o kojima kaže, govorimo, iako su tvrdi, na to bili obvezni po Zakonu kojeg su sami donijeli.

"To je dosta indikativno, takve stvari se rijetko slučajno događaju. Ovo što gospodin Grmoja tvrdi je moguće i na žalost nema nikog neovisnog tko bi to mogao potvrditi.

Nema čak niti saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost budući da on nije imenovan.

I ovo Vijeće čija je obveza postojanja postoji po Zakonu već gotovo dvije godine nije imenovano krivnjom dosadašnje vladajuće strukture", zaključio je Lubura.

Pročitajte više