Lučin zatražio od saborskog Odbora nadzor nad policijom

MINISTAR unutarnjih poslova Šime Lučin zatražio je od saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da izvrši nadzor nad policijom i utvrdi prisluškuju li se osobe bliske generalu Ante Gotovini.

"Unatoč tome što sam opovrgnuo da policija prisluškuje osobe bliske Gotovini u medijima se i dalje pojavljuju tvrdnje pojedinaca, pa i saborskih zastupnika, da MUP u ovom slučaju ipak prisluškuje", stoji u dopisu kojim se Lučin obratio Odboru.

Predsjednik Odbora Ante Markov (HSS) na današnjoj je sjednici Odbora naglasio da će za dvadesetak dana biti poznat sustav nadzora koji obavlja Odbor u skladu sa Zakonom o sigurnosnim službama, Zakonom o policiji i Zakonom o zaštiti tajnosti podataka.

Član Odbora Nenad Stazić (SDP) zauzeo se da Odbor, nakon što obavi nadzor, u javnost pošalje jasnu poruku ima li ili nema prisluškivanja u ovom slučaju.

To je, međutim, član Odbora Ivan Penić (HDZ) nazvao "demagoškim istupom", istaknuvši da nitko u Odboru nije osposobljen za nadzor nad sigurnosnim službama.

"Nemamo nad tim službama nikakav nadzor i ni sa čim nismo upoznati", rekao je Penić, dodavši da je proteklih godina, za sadašnje vlasti, vidio neke materijale o prisluškivanju za koje ne zna jesu li autentični, te da se članovima Odbora može jedino vjerovati na riječ da nema prisluškivanja.

"Kao što smo i vama vjerovali", odgovorio mu je Stazić, podsjećajući Penića na doba kada je bio HDZ-ov ministar MUP-a i kada je tvrdio da nije bilo prisluškivanja.

Član Odbora Vlado Jukić (HSP) naglasio je da što se tiče prisluškivanja u slučaju Gotovina stvar nije samo u MUP-u. "MUP možda zaista ne prisluškuje, ali tko zna prisluškuje li Protuobavještajna agencija", upitao je Jukić.

Dodao je da novinari pojedinih medija posjeduju izvješća POA-e, a da članovima Odbora takva izvješća nisu poznata.

Polemičnu raspravu Markov je zaključio rekavši da će Odbor za dvadesetak dana objaviti sustav nadzora nad službama i da s tim ciljem stručne službe Sabora prevode knjigu "Parlamentarni nadzor nad sigurnosnim službama" koju je poslalo Vijeće Europe.

Pročitajte više