Lučka uprava Vice Mihanovića ovršila Puljkova kuma pa isti posao dala kumovoj ženi

Na slici se nalazi trenutak kad je Tonković napao aktiviste u centru Splita Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, Screenshot: DDSN

SPLITSKA lučka uprava na čelu s gradonačelničkim kandidatom HDZ-a Vicom Mihanovićem ovršila je tvrtku koja joj nije plaćala najam. Zatim su tražili novog koncesionara. Raspisali su natječaj, a na njemu je tu koncesiju dobila, pazite sad, supruga vlasnika firme koju su ovršili. 

Ali to nije najzabavniji dio priče.

Ovršena tvrtka zove se Akceleracija i u vlasništvu je Ante Tonkovića, čovjeka na čijem je vjenčanju gradonačelnički kandidat Ivica Puljak bio kum i pjevao ustaške pjesme.

Vicina Lučka uprava dala je Tonkoviću koncesiju za postavljanje reklamnih plakata na stupove javne rasvjete i kante za smeće.

Čovjek kojem je Puljak kum - za sve krivi izbore

Firma Puljkova "kumčeta", jasno, nije baš najuspješnije poslovala s Lučkom upravom.

Ugovor za kante, na kojima se nerijetko dalo vidjeti lice još jednog gradonačelničkog kandidata - Željka Keruma - i oglasi njegova obiteljskog trgovačkog centra Joker, sporazumno je raskinut, dok je ovaj za rasvjetne stupove istekao, no Akceleracija je ostala dužna. Nije bilo druge nego da se potraživanje naplati ovrhom.

Akceleracija ima i milijun kuna poreznog duga. Ali ovim genijalnim manevrom u kojem supruga pokreće tvrtku i dobiva koncesiju zaobišli su sve svoje poslovne grijehe. 

Zvali smo Tonkovića, nije mu bilo drago

Antu Tonkovića nazvali smo da čujemo kako su supružnici uopće došli na ideju da osnuju novu firmu. 

"Poslovali ste s Lučkom upravom, ostali ste dužni...", počinjali smo pitanje.

"Ne, nemam nikakvih komentara. Za mene je to gotovo", prekinuo nas je Tonković.

"Ako je za vas gotovo, znači li to da ste se razveli od supruge? Jer vidimo da je ona vlasnik nove tvrtke koja ima koncesiju", upitali smo.

"Doviđenja, ne pada mi na pamet komentirati izborne budalaštine! A prijatelju poručite da me ne zanima i da mu nikad ništa nisam loše učinio i da je gadljivo da to čini, pogotovo mojoj supruzi", kazao je Tonković, zatim to začinivši s malo uvreda na račun potpisnice ovih redaka. 

Pod "prijateljem" je vjerojatno mislio na Ivicu Puljka čija stranka smatra da je upravo Tonković medijima poslao snimku njegova nastupa s vjenčanja.

Supružnici napadali novinare i gađali kamenjem aktiviste

Dodajmo da se Tonkovićeva supruga Alena pojavila na portalima unatrag nekoliko godina kad je došla na dodjelu novinarske nagrade i počela vikati na okupljene predstavnike medija, pritom ih neosnovano vrijeđajući da su oni krivi za propast suprugove firme.

Mediji su redovno izvještavali o sumnjivim poslovima između javnih, gradskih tvrtki i Akceleracije. Tvrtku se tada povezivalo sa Željkom Kerumom. 

Nakon nekih pola sata dernjave i degutantnih uvreda upućenih i nasumičnim prolaznicima, policija je gospođu Tonković odvela u postaju. Dopratio ju je i njen suprug, koji je organizatora dodjele nagrada hvatao po Matejuški gađajući ga kamenjem i prijeteći da će "završiti kao obitelj Zec".

A organizator tih nagrada je Bojan Ivošević, koji se također na ovim izborima kandidirao za splitskog gradonačelnika, da bi se kasnije ujedinio s Puljkom. Ivošević je široj javnosti poznat kao glasnogovornik stranice Dnevna doza splitskog nereda, koja je nedavno i otkrila da je Tonkovićeva supruga sklopila posao s Lučkom upravom.

Dnevna doza splitskog nereda otkrila: Još jednom Vice briljira

"Nakon što je tvrtka Ante Tonkovića ostala dužna, tvrtka osnovana na ime člana obitelji je preuzela posao, a žena je ovlaštena za zastupanje nove tvrtke.

I ne, ovdje nije problem familija koja koristi ono što im zakoni Republike Hrvatske dozvoljavaju, ovdje je problem Lučka uprava koja pravi debile i od novinara i od javnosti kada navedenu informaciju prešuti.

Još jednom Vice Mihanović briljira", napisali su aktivisti. 

Možda ste se ponadali kako Akceleracija nakon što nije plaćala ugovorene obveze Lučkoj upravi, a koja ih je onda morala...

Posted by Dnevna doza splitskog nereda on Tuesday, 16 February 2021

Tvrtka Akceleracija prema podacima s Poslovne Hrvatske ima 1.192.440,71 kunu poreznog duga. Ima i 54.664,09 kuna duga za koncesije.

Lučka uprava: Kad smo sklapali ugovor, direktor je bio Nikola Bojić

Lučka uprava samo je jedan od ovršitelja. Pitali smo ih zašto su posao ponovno dali supružnicima Tonković. 

"U otvorenom roku na nadmetanje su pristigle dvije prijave društva: Ventum i Tech media. Ponuditelj Ventum ispunio je sve uvjete i kriterije iz natječajne dokumentacije i ponudio je veći iznos stalnog i promjenjivog dijela naknade za koncesiju te je Upravno vijeće Lučke uprave Split donijelo odluku o dodjeli koncesije najpovoljnijem ponuditelju, društvu Ventum. Dana 16. lipnja 2020. godine s društvom Ventum potpisan je ugovor o koncesiji na rok od tri godine, a u trenutku potpisa ugovora ovlaštena osoba za zastupanje društva i potpisnik ugovora je bio direktor, g. Nikola Bojić", odgovorili su iz Lučke uprave.

Pročitajte više