LUGAR: HRVATSKA, MAKEDONIJA I ALBANIJA U NATO PREMA NAPRETKU

Predsjedatelj Odbora za vanjsku politiku američkog Senata Richard Lugar rekao je da će vrijeme ulaska Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO ovisiti o napretku koji svaka od njih pojedinačno ostvari i ocjenama članica Sjevernoatlantskog saveza, objavio je u utorak Glas Amerike.

"Sve tri zemlje trude se zadovoljiti NATO-ove standarde. Hoće li u članstvo ući 2005., 2006. ili 2007. ovisit će o napretku koji svaka od njih ostvari te o ocjenama svih članica NATO-a", rekao je Lugar za albansku redakciju Glasa Amerike u Istanbulu gdje nazoči summitu NATO-a.

Senator Lugar je kazao da Hrvatska, Albanija i Makedonija uspješno provode aktivnosti neophodne za ulazak u NATO, ali nije želio iznositi osobne procjene o tome koliko je daleko svaka od zemalja stigla.

Naglasio je da je veoma važno da vlade i stanovnici tri zemlje koje žele ući u NATO dobro razumiju ne samo prednosti članstva nego i svoje buduće obveze u Savezu.

"Bilo bi najtužnije da u nekoj zemlji vlada s puno entuzijazma podrži ulazak u NATO, a da se kasnije pokaže da se javnost tome protivi", rekao je Lugar. "NATO je stalna organizacija. U pedeset godina nismo izgubili ni jednu članicu jer ljudi shvaćaju njegovu važnost, ne samo elite već i stanovništvo zemalja".

(Hina) xsl ysv

Pročitajte više