Luka i Robert Matanić razgovarali o "šugavom Pukaniću i šugavoj šasiji"

U NASTAVKU suđenja za ubojstvo Pukanića i Franjića preslušavaju se tajne Uskokove snimke. Radi se o razgovorima optuženika međusobno i s drugim osobama.

Robert Matanić i djevojka Adriana

"Netko mu već dva dana nadzire stan", rekao je Robert Matanić svojoj djevojci misleći na Amira Mafalanija. "Neki s kapom upadljivo i nametljivo stoji, ja mu kažem daj ga snimi, provjeri tko je to", govori Matanić, a zatim počne tepati svojoj djevojci.

Matanić Adriani u drugom razgovoru: "Ako nije predao papire za Lexus reci mu da ću ga objesiti za noge na Trgu bana Jelačića. Nemoj mu reći gdje sam". (misli na Mafalanija)

Amir Mafalani i Robert Matanić

1. razgovor
Mafalani: "Opet mi neki čovjek stoji pred zgradom, ima slušalice u uhu, a ne sluša mp3. Sad ću ga slikat s mobitelom. Idem zvat ovoga svoga u policiji."
Matanić: "Trebao si me čekat, došao bih ja".
Mafalani: "Ma gledam, ali mislim si ma nema šanse, ma tko bi..."

2. razgovor
Mafalani: "Gubim volju kad mi ova dva ista šupka stoje pred stanom. Barem da se preobuku, nego u istoj robi. Ma ništa i dalje tim u ušima."
Matanić: "Zaprijeti im."

Spominjali Pukanića i šasiju

Luka i Robert Matanić jednom prilikom su zvali Mafalanija, nakon završetka razgovora slučajno je opet pritisnuta tipka zovi te se čuje razgovor koji su vodili ne znajući da ih Mafalani sluša. Mobitel je vjerojatno bio u džepu jednog od njih, jako se slabo čuje što su točno govorili, no jedan od njih kaže: "...ma zbog šugavog Pukanića i šugave šasije".

Mafalani i odvjetnik Pilipović

Mafalani: "Robi mi se ne javlja. Sad me zvao dečko iz lokala da su njegovu curu uhitili".
Pilipović: "Otkad se vratio, čuo sam Robija tri-četiri puta. Nemam njegov broj, možda je to u vezi ovih istraga oko Pukanića."
Mafalani: "Što meni ima stajat čovjek pred stanom. Svaki dan sa slušalicama, i mijenjaju se njih dvoje."

Drugi razgovor:
Mafalani: "Čuo sam da su ih otpeljali u Heinzelovu." Usred tog razgovora Mafalaniju u stan upada policija te se čuje "Lezi dolje".

Robert Matanić i Kuzmanović

Kuzmanović: "Di su, zašto se ne javljaju? Maksimalno si me isprepadao. Bacio si me u razmišljanje."

Luka Matanić i Kuzmanović

Kuzmanović: "Gdje ti je buraz?"
L. Matanić: "Evo ga tu kraj mene, sad sam vidio poruke. Ne znam ni gdje bi trebali ići, dal´ do Banja Luke..."

Na raspravi su pročitane i SMS poruke koje je Bojan Gudurić slao Robertu Mataniću. "Idite na prelaz Brčko pa u Bjeljinu, i tamo se vidite s drugom. Jel važi", pisao je Gudurić misleći pritom na Željka Milovanovića pod drugom.

"U Banja Luku ipak dođite. Drug će biti tamo", druga je poruka koju je Gudurić poslao Mataniću.

"Jebote, ispao si veća zvijezda od Pukanića"

Nakon pauze su prikazani mailovi koje je dobivao ili primao Amir Mafalani. U jednom od onih koji su poslani Mafalaniju stoji: "Hvala, kurcu, ja sam bio jučer sa R., on je dobio neko pomilovanje, tako da će se znati kad će mado." U sljedećem piše "molim te kao Boga kreni prema nama, ne budi naivan, da ne bude poslije zašto me nisi poslušao".

U mailovima iz 2006. i 2007. godine uglavnom se nalaze novinski isječci iz bugarskih medija koji se bave tadašnjim ratom mafije. U tim mailovima vidi se da Amir Mafalani počinje sumnjati da netko prosljeđuje neke informacije novinarima i policiji, jer su u člancima objavljeni detalji, koje nitko ne može znati. Mafalani tu navodi da se ne može raditi o novinskim spekulacijama. Tekstovi se bave određenim ubojstvom iz toga vremena.

Pročitani su i mailovi koje je Amir slao nekome, uglavnom izvjesnom Sebastijanu Mendozi i Mataniću. U jednom od njih upućenom Mataniću piše "jebote ispao si veća zvijezda od Pukanića". Među mailovima se mogu pronaći i isječci iz medija iz kojih je jasno da je Mafalani pratio i slučaj ubojstva Ivane Hodak, pa je tako među njima i Pavasovićev iskaz policiji i neki drugi članci o ubojstvu Hodakice.

"Bilo da smo u Hrvatskoj ili Srbiji, bitno je da smo na vlasti"

Pročitani su i mailovi vezani uz kupovine mobitela, kao i linkovi na stranice na kojima se nude mobiteli. U jednom mailu koji je upućen Mafalaniju stoji: "Bilo da smo u Hrvatskoj ili Srbiji, bitno je da smo na vlasti", a u sljedećem piše "znam da je Matanić dvostruka ličnost i samo sebe gleda".

Zamjenik ravnatelja Uskoka Slobodan Šašić upozorava da među njima nije pročitan jedan bitan mail od 29. listopada 2008. poslan u 4.14 sati, a u njemu stoji da slijedom pozitivnih promjena u Vladi RH i Ministarstvu unutrašnjih poslova imamo informacije za koje mislimo da ova struktura za njih ima sluha. Mail potpisuju Matanić i Mafalani.

Zatim su prikazane fotografije i različiti sadržaji koje je u kompjutoru Željka Milovanovića pronašla policija. U njemu se nalaze linkovi na različite stranice na kojima se nudi oružje, zatim su tu i satelitske snimke centra Zagreba, pa mnogo fotografija djeteta s pištoljem te fotografije toga djeteta i njegova prijatelja s pištoljem i tada cijeli niz fotografija Milovanovića naoružanog do zuba, okruženog s desetak pušaka, pištolja i metaka, kao i screenshotovi njegovih tjeralica s interneta.

Gudurić ponovno tražio promjenu odvjetnika Baltića

Na samom kraju suđenja, Bojan Gudurić je ponovno zatražio promjenu odvjetnika Dragana Baltića, na što mu je odgovorila sutkinja Kršul. "Ne možete ga otkazati ako ga niste angažirali", kazala je sutkinja Guduriću, na što joj Gudurić kaže da je angažirao novu odvjetnicu. Sutkinja Kršul kaže da takve podatke nema i da, kada dobije podatke o promjeni odvjetnika i punomoć, tek tada nova odvjetnica može preuzeti slučaj.

U nastavku suđenja, 29. i 31. ožujka svjedoči Dušan Erceg, no njegovo svjedočenje ne može biti snimano ni fotografirano zbog opasnosti za njegov osobni obiteljski život.

Na raspravi prošli tjedan prvi se put na sudu pojavio Bojan Gudurić koji se u veljači predao policiji te je izručen Hrvatskoj. On je zatražio da se što prije ispita krunski svjedok te najavio kako će on svoju obranu iznijeti tek na kraju postupka. Izjavio je tek da se ne osjeća krivim.

Pročitajte više