Lukašenko: Učinili smo samo jednu pogrešku u slučaju Ukrajine

Foto: EPA

BJELORUSKI predsjednik Aleksandar Lukašenko je poručio kako je "jedina pogreška" koju su Rusija i Bjelorusija učinile to "što nisu riješile pitanje (Ukrajine) 2014. ili 2015. godine, kada Ukrajina nije imala vojsku i bila je nespremna". Podsjetimo, Rusija je 2014. napala i anektirala Krim, dok su borci koje je Kremlj podržavao zauzeli dio teritorija u istočnoj Ukrajini. 

Lukašenkovi komentari su izneseni tijekom sastanka s čelnicima sigurnosnih agencija Zajednice neovisnih država, koju čine bivše sovjetske zemlje. Politico piše kako ti komentari sugeriraju da je Lukašenko u potpunosti prihvatio svoju transformaciju u marionetu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Htjeli smo sve riješiti mirnim putem"

Lukašenkov odnos s Putinom prolazio je kroz različite faze. Međutim, nakon što je Kremlj pomogao Lukašenku da riješi problem masovnih uličnih prosvjeda poslije predsjedničkih izbora 2020., bjeloruski predsjednik se obvezao na apsolutnu odanost Putinu. 

Bjelorusija je pomogla Moskvi da pokrene svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači prošle godine, a kasnije je i pristala primiti rusko nuklearno oružje na tlo svoje zemlje. Lukašenko tvrdi kako je znao da će Rusi pokrenuti invaziju. "Da rat nije počeo prošle godine, počeo bi sutra, ali s lošijim uvjetima za Rusiju i Bjelorusiju", dodao je. 

"Jedina pogreška koju smo vjerojatno napravili je što nismo riješili ovo pitanje 2014.-2015., kada Ukrajina nije imala vojsku. Htjeli smo to riješiti mirnim putem. Oni su, međutim, iskoristili ovo vrijeme za razvoj oružanih snaga spremnih za borbu", zaključio je. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više