Luksetić je tvrdio da marihuanu uzgaja zbog multiple skleroze, sada je osuđen na dvije godine zatvora

Foto: Press foto

HUANITO LUKSETIĆ osuđen je jučer na dvije godine zatvora. Vijeće riječkog Općinskog suda kojim je predsjedala sutkinja Tatjana Čargonja osudilo je Luksetića jer smatraju da je uzgajao preveliku količinu konoplje samo za osobnu uporabu.

Detalje obrazloženja ove nepravomoćne presude donosi Novi list koji piše kako je sudsko vijeće zaključilo da su Luksetić i drugi osumnjičeni, Goran Zakrajšek koji je osuđen na devet mjeseci zatvora, uzgojili 11 stabljika konoplje s namjerom da se dobije marihuana i proda.

"Optuženi Luksetić mogao je uzgajati i manje količine konoplje i od nje dobivati lijek za suzbijanje simptoma multiple skleroze, a da se ne dovede u situaciju da posjeduje čak 15 kilograma marihuane. Navodi iz obrane optuženika nisu dovoljno uvjerljivi za zaključak da je držao toliku količinu marihuane isključivo za vlastite potrebe, proizvodnju ulja", rekla je sutkinja Čargonja dodajući kako je indikativno i nelogično da pretragom Huanitova doma nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da je proizvodio kanabisovo ulje te da nije imao nikakve rezerve ulja u krugu obiteljske kuće. Sutkinja smatra kako je upravo time dovedena u pitanje njegova obrana.

Optužnica dignuta 2015.
 
Podsjetimo, u veljači 2015. godine općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama - Huanita Luksetića, koji tvrdi da uzgaja indijsku konoplju zbog liječenja multiple skleroze, i njegova prijatelja Gorana Zakrajšeka.


Luksetića se teretilo da je od travnja do listopada prošle godine u svojoj kući u Bregima ponad Opatije, zbog daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, držao 15 kilograma marihuane. Obojica su optuženi da su u tom razdoblju posijali indijsku konoplju i uzgojili 11 stabljika visokih od 150 do 180 centimetara. Tereti ih se da su tu drogu namjeravali prodavati.

Huanito Luksetić priveden je krajem listopada 2014., a tom je prilikom, kako je tada izvijestila policija, u njegovu vrtu i plastenicima te u vrećama pronađeno oko 22 kilograma marihuane. Zadržan je u istražnom zatvoru, a u obrani je tvrdio da marihuanu upotrebljava za proizvodnju ljekovitog ulja i drugih pripravaka za liječenje multiple skleroze od koje boluje. Pušten je da se brani sa slobode nakon što je uplatio jamčevinu od 70.000 kuna.

Luksetić je prije u izjavama za novinare tvrdio kako nikada nije prodavao indijsku konoplju ni njezine derivate, a njegov - također optuženi prijatelj pomagao mu u vrtlarskim poslovima jer za njih nije imao dovoljno snage zbog bolesti.

Luksetić je isticao da mu u borbi s bolešću nije pomagala nijedna vrsta konvencionalnih ni alternativnih lijekova. Kad je doznao za ljekovita svojstva marihuane, kako je rekao, pokušao se njome služiti, nakon čega mu se, ustvrdio je, zdravstveno stanje znatno poboljšalo.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz marihuanu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: marihuana.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više