Macron: Pobjeda krajnje desnice na izborima dovela bi do građanskog rata u Francuskoj

Foto: Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) i ljevičarska koalicija Nova narodna fronta, oboje favoriti na parlamentarnim izborima 30. lipnja i 7. srpnja, riskiraju dovesti Francusku u građanski rat.

Macron prozvao i desnicu i ljevicu

Macron je za podcast Generation Do It Yourself rekao da se manifest krajnje desnog RN-a koju vodi Marine Le Pen i nova mlada zvijezda Jordana Bardella, temelji na “stigmatizaciji ili podjelama ”.

“Mislim da rješenja koja daje krajnja desnica ne dolaze u obzir, jer ona kategorizira ljude u smislu njihove vjere ili podrijetla i zato vodi podjelama i građanskom ratu”, rekao je Macron.

Macron je istu kritiku uputio krajnje lijevoj stranci Nepokorena Francuska (LFI), koja je dio šire lijeve koalicije Novog narodnog fronta.

"Iza toga stoji građanski rat jer ljude isključivo kategorizirate po vjerskom pogledu ili zajednici kojoj pripadaju, čime se na neki način opravdava izolacija od šire nacionalne zajednice, a u ovom slučaju biste imali građanski rat s onima koji ne dijele te iste vrijednosti”, rekao je Macron.

RN najavio zakon protiv "islamističkih ideologija"

Upitan da odgovori na Macronove komentare, predsjednik RN-a Jordan Bardella, za kojeg se smatra da bi mogao biti novi premijer ako RN osvoji najviše glasova na izborima, odgovorio je Macronu rekavši da to predsjednik "ne bi trebao govoriti".

Čelnik LFI-a Jean-Luc Mélenchon također je osudio Macronove komentare u intervjuu za France 2 TV, rekavši da je Macronova politika dovela do građanskih nemira, primjerice u francuskom prekomorskom teritoriju Nova Kaledonija.

Macronovi komentari objavljeni su nekoliko sati nakon što je RN objavio svoj predizborni manifest, koji obećava ograničavanje imigracije i ukidanje prava na državljanstvo za djecu rođenu i odgojenu u Francuskoj od stranih roditelja.

Na predstavljanju manifesta u Parizu, Bardella je rekao da je dugoročni prioritet stranke "ponovo staviti Francusku na noge" uvođenjem "nužnog zakona protiv islamističkih ideologija". Detalji ovog plana nisu navedeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.