Macron: ISIL je pokušao napasti i Francusku. Ponudili smo suradnju Rusima

Foto: Instagram

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je rekao kako svi znakovi upućuju na to da je napad na koncertnu dvoranu kod Moskve, u kojem je poginulo 137 ljudi, izvela Islamska država, a da su ruske optužbe da iza napada stoji Kijev "cinične i kontraproduktivne". 

Rusija odbacuje tvrdnje SAD-a i drugih zemalja da su napad organizirali militanti Islamske države te optužuje Washington da štiti Ukrajinu. 

"Odgovornost za napad preuzela je Islamska država, a informacije koje su nam dostupne, naše obavještajne službe i naši glavni partneri ukazuju na to da je napad izveo entitet Islamske države", rekao je Macron. 

"Mislim da bi bilo i cinično i kontraproduktivno za samu Rusiju i sigurnost njezinih građana da koristi ovaj kontekst kako bi ga pokušala okrenuti protiv Ukrajine", dodao je francuski predsjednik. Njegov ruski kolega Vladimir Putin nije spomenuo islamističku militantnu skupinu u govoru o napadu. 

Zaharova dovela u pitanje američke tvrdnje

Kazao je da su napadači pokušali pobjeći u Ukrajinu. On tvrdi da su pojedinci na "ukrajinskoj strani" bili spremni prebaciti ih preko granice. Ukrajina je odbacila ulogu u napadu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Putina da optužujući Kijev pokušava skrenuti pozornost s krivnje za napad. 

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također je dovodila u pitanje američke tvrdnje da iza napada stoji Islamska država. Macron je rekao da je ta skupina pokušala izvesti napade i u Francuskoj. To je rekao na početku posjeta Francuskoj Gvajani, nakon što je francuska policija jučer podigla stanje pripravnosti na najvišu razinu poslije napada u Moskvi. 

"Ponudili smo jačanje suradnje s ruskim obavještajnim službama i našim partnerima u regiji kako bi se krivci pronašli što brže te da nastavimo učinkovitu borbu protiv tih skupina koje ciljaju niz država", zaključio je francuski predsjednik.

Pročitajte više