Macron: Rat se vratio na naše tlo. Ne budite kukavice

Foto: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je rekao da je vrijeme da se ukrajinski saveznici iskažu i naglasio da nije vrijeme za kukavice. "Svakako se približavamo trenutku u našoj Europi u kojem neće biti prikladno biti kukavica", rekao je Macron francuskim iseljenicima koji žive u Pragu.

Macron se suočio s reakcijom mnogih zapadnih saveznika nakon što je otvoreno raspravljao o ideji slanja zapadnih snaga u Ukrajinu na konferenciji o Ukrajini u Parizu 26. veljače. 

Osvrćući se na rusku invaziju na Ukrajinu, Macron je danas rekao da su Francuska i Češka "itekako svjesne da se rat vratio na naše tlo (u Europi), da neke sile koje su postale nezaustavljive svakodnevno još više šire svoju prijetnju napadom i da ćemo morati živjeti u skladu s poviješću i hrabrošću koju ona zahtijeva". 

Macron bio domaćin sastanka zapadnih čelnika

Macron to nije elaborirao. Macronovi komentari izneseni 26. veljače na kasnonoćnoj tiskovnoj konferenciji, nakon što je bio domaćin sastanka zapadnih čelnika u svrhu jačanja potpore Ukrajini, u skladu su s njegovom reputacijom diplomata koji voli rušiti tabue i uzburkati ​​konvencionalno razmišljanje.

Francuski dužnosnici kasnije su poslani da objasne da je Macron želio potaknuti raspravu i da su ideje o kojima se raspravljalo uključivale neborbene snage u ulogama kao što su razminiranje, zaštita granica ili obuka ukrajinskih snaga.

Očekuje se da će tijekom posjeta Pragu Macron također razgovarati o podršci planovima koje je prošlog mjeseca najavila Češka, uz potporu Kanade, Danske i drugih, za financiranje brze kupnje stotina tisuća komada streljiva iz trećih zemalja za slanje u Ukrajinu.

Pročitajte više