Macron pozvao na globalno primirje. Podržali ga Trump, Xi Jinping, Johnson...

Foto: EPA-EFE

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svjetske lidere na globalno primirje dok traje kriza oko koronavirusa što je krajem ožujka napravio i glavni UN-ov tajnik Antonio Guterres.

Macron je gostovao na francuskom radiju i rekao je da ima podršku Donalda Trumpa, Xija Jinpinga, Borisa Johnsona i još nekih lidera, a da očekuje da će mu se pridružiti i Vladimir Putin.

"Vjerojatno hoćemo. Naš tim diplomata radi na tome i čim se dogovore sve strane, obavijestit ćemo javnost", rekao je za CNN Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Inicijativu o globalnom primirju podržao je i papa Franjo koji je rekao da bi sav novac koji se troši na naoružanje i ratovanje trebalo preusmjeriti za pomoć onima kojima je to trenutačno najpotrebnije. 

"Snaga i opasnost koronavirusa pokazuju koliko su ratovi nepotrebni. Vrijeme je da se zaustave ratovi i da se ujedinimo protiv zajedničkog i jedinog neprijatelja, a to je koronavirus", rekao je Guterres početkom mjeseca i predložio da zemlje pomognu siromašnima koje bi koronavirus mogao katastrofalno pogoditi.

Pročitajte više