Scholz: Iran mora zaustaviti agresiju

Foto: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski šef diplomacije David Cameron pozvali su danas Izrael na izbjegavanje daljnje eskalacije sukoba s Iranom, javljaju svjetske novinske agencije.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginula sedmorica časnika Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih zapovjednika. Izrael je zanijekao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. travnja. 

"Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije", rekao je Macron za BFM TV i RMC radio. "Situacija je danas jako nestabilna."

Macron je dodao da će nastojati dogovoriti prekid vatre za vrijeme Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, u skladu s ciljem igara promicanja mira putem sporta.

Poziv da se ne ide u daljnju eskalaciju

"Način na koji je Izrael uspio s međunarodnim partnerima i onima na mjestu događaja odbiti taj napad zaista je impresivan... To je uspjeh koji se ne smije prokockati i prema tome savjetujemo da pridonese deeskalaciji", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz tijekom posjeta Kini. 

Tijekom video-konferencije čelnika zemalja skupine G7 jučer, "mogu vam reći da je naša ocjena situacije bila identična", rekao je.

"I naš apel je jako jasan: Iran mora zaustaviti tu agresiju", rekao je Scholz, koji je u nedjelju počeo trodnevni posjet Kini. 

Cameron je pozvao Izrael da ne odgovara na iranski napad i savjetovao mu da bi trebao "misliti glavom jednako kao i srcem" jer je iranski napad bio gotovo potpuni neuspjeh. 

Naglasio je da poziva Izrael da ne eskalira napetosti na Bliskom istoku. 

"Na mnogo načina to je bio dvostruki poraz za Iran. Napad je bio gotovo potpuni neupjeh i pokazali su svijetu da su zao utjecaj u regiji spreman to učiniti. Stoga se nadamo da neće biti osvetničkog odgovora", rekao je za Sky News.

Pročitajte više