Macron: Odlučni smo u tome da ne dopustimo rusku pobjedu u Ukrajini

Foto: EPA

Čelnici više od 20 europskih zemalja, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupili su se danas u Parizu na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi poslali poruku da su odlučni nastaviti podržavati Ukrajinu, dvije godine od početka ruske invazije.

Macron je u uvodnom govoru rekao kako svi okupljeni dijele "nepokolebljivu odlučnost" da ne dopuste Rusiji pobjedu u Ukrajini.

Rusija je sve agresivnija na bojištu i “priprema nove napade”, rekao je Macron.

Macron čestitao Švedskoj na ulasku u NATO

Čestitao je Švedskoj na ulasku u NATO, nakon što je parlament Mađarske ratificirao švedski zahtjev za članstvom u tom vojnom savezu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u videoobraćanju na summitu zahvalio na podršci i naglasio da su "milijuni života" spašeni suradnjom Ukrajine i zapadnih zemalja.

“Zajedno moramo osigurati da Putin ne može uništiti naša postignuća i proširiti svoju agresiju na druge zemlje”, kazao je Zelenski.

Predstavnici 27 zemalja na summitu

Na sastanku u Elizejskoj palači su predstavnici 27 zemalja, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza, španjolskog premijera Pedra Sancheza, predsjednika nizozemske vlade Marka Ruttea i poljskog predsjednika Andrzeja Dudu.

Veliku Britaniju predstavlja ministar vanjskih poslova David Cameron, Kanadu ministar obrane Bill Blair, a SAD pomoćnik državnog tajnika za Europu James O'Brien. Summit je predstavljen kao radni sastanak o tome kako podržati ukrajinske vojne napore, uključujući streljivom kojeg Ukrajini nedostaje.

Elizejska palača je uoči summita objavila kako je to prilika da saveznici "potvrde svoje jedinstvo i odlučnost da se Ukrajina obrani od ruske agresije".

Pročitajte više