Macron Xiju: Znam da mogu računati da ćete urazumiti Rusiju

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron danas se u Pekingu susreo s predsjednikom Kine Xi Jinpingom te mu rekao kako "zna da može računati" da će urazumiti Rusiju, javlja Guardian.

Macron, koji je jučer stigao u Kinu u trodnevni državni posjet, rukovao se sa Xijem u srcu glavnog grada Kine. Xi je pak svog gosta dočekao s crvenim tepihom te kineskim i francuskim zastavama i državnim himnama, prenosi AFP.

"Ruska agresija u Ukrajini je zadala udarac stabilnosti. Znam da mogu računati na vas da ćete vratiti Rusiju na stranu razuma te sve strane za pregovarački stol", rekao je Macron Xiju.

"Kina može odigrati značajnu  ulogu"

Francuski predsjednik je tijekom posjeta Pekingu rekao da Kina može "odigrati značajnu ulogu" na putu prema miru u Ukrajini te je pozdravio "kinesku spremnost i posvećenost razrješenju sukoba".

U Pekingu se Macronu pridružila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Macron je rekao kako "želi biti glas koji ujedinjuje Europu" po pitanju Ukrajine, a svoj put u Kinu sa šeficom EK "dodatno naglašava konzistentnost takvog pristupa". 

Pročitajte više