Macron žestoko napao Ukrajinca koji gradi farme pilića u Hrvatskoj

Ilustracija: Robert Anic/24sata

Ukrajinski poduzetnik Jurij Kosjuk, većinski vlasnik ukrajinske tvrtke Mironivski Hliboproduct, našao se na meti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Francuski farmeri i političari optužuju Kosjuka da je preplavio europsko tržište jeftinom peradi, iskoristivši odluku Europske unije da otvori svoje granice za ukrajinske proizvode nakon ruske invazije prije dvije godine.

Kosjuk, u gospodarskim krugovima poznat kao europski kralj piletine, planira izgraditi tri farme pilića u okolici Ludbrega. Iz navedene tri farme bi godišnje na tržište dolazilo gotovo šest milijuna pilića. Međutim, Hrvatska već sada proizvodi dovoljno pilećeg mesa za svoje potrebe pa se mali proizvođači boje da će ih ukrajinske investicije uništiti. 

Val prosvjeda poljoprivrednika

Macron je izravno uperio prst u Kosjuka, optuživši ga da se obogaćuje na račun europskih poljoprivrednika. "Nismo zainteresirani zarađivati novac za ovog čovjeka. To nije cilj, to ne pomaže Ukrajini", izjavio je Macron na tiskovnoj konferenciji nakon summita EU u Bruxellesu ranije ovog mjeseca. 

Proteklih mjeseci prosvjedi poljoprivrednika proširili su se diljem Europe. Pitate li francuske farmere koji prosvjeduju zašto su ljuti, sigurno će staviti uvoz iz Ukrajine visoko na popis svojih pritužbi, piše Politico

Francuski peradari redovito napadaju ono što nazivaju "nepoštenom konkurencijom" iz Ukrajine. Iz tvrtke Mironivski Hliboproduct odgovaraju kako se radi o kampanji dezinformacija koju su pokrenuli konkurenti, a dalje je propagiraju francuski i europski političari.

Uvoz ukrajinskog mesa peradi jako porastao

"Bio sam prilično šokiran jer su nas pozicionirali kao protivnika poljoprivrednika i EU. Ponekad se ukrajinski prehrambeni sektor pogrešno prikazuje ili kao barbarin pred vratima ili kao lisica u kokošinjcu", požalio se John Rich, izvršni direktor Mironivski Hliboproducta. 

Čak i prije rata europski poljoprivrednici su optuživali spornu tvrtku da je iskoristila rupu u trgovinskom sporazumu između EU i Ukrajine kako bi znatno povećala izvoz pilećih prsa. "Stvarno sam se nadao da su s ratom ove turbulencije iza nas, da će biti više solidarnosti", kazao je Rich. 

Uvoz ukrajinskog mesa peradi u EU porastao je za 47 posto između 2022. i 2023. Ranije ovog mjeseca, kada su prosvjedi poljoprivrednika dosegli vrhunac, Europska komisija predložila je ograničavanje uvoza ukrajinskog šećera, peradi i jaja.

Pročitajte više