Mađar koji je orgijao na jahti kod Dubrovnika opet je izabran za gradonačelnika

Foto: EPA/Ez az ördög ügyvédje

ZSOLT BORKAI, gradonačelnik Győra koji je na jahti kod Dubrovnika snimljen dok je orgijao s navodnim prostitutkama, izabran je za novi mandat na čelu ovog sjeverozapadnog mađarskog grada. 

>>> Seks-skandal mađarskog gradonačelnika, procurile slike s jahte kod Dubrovnika

Borkai je član vladajućeg Fidesza, populističke stranke utemeljene na kršćanskim vrijednostima. 

I dok ta viralna snimka koja kruži pornografskim stranicama nije bila dovoljna da makne ovog bivšeg olimpijca s gradonačelničke pozicije, The Washington Post piše da je sporni sadržaj ipak značajno utjecao na prvi veliki gubitak za Fidesz. 

Naime, 10 od 23 najveća mađarska grada, uključujući i Budimpeštu, izabrali su opozicijske kandidate koji su se udružili protiv Orbanovog "populističkog brenda autokracije". 

>>> Orbanov Fidesz izgubio u Budimpešti na lokalnim izborima

Podsjetimo, "Borkai-gate", kako mađarski mediji nazivaju ovaj skandal, počeo je nakon što je fotografije objavila nepoznata osoba na blogu pod nazivom "Ez az ördög ügyvédje" ("Ovo je đavolji odvjetnik").

Ovaj bloger je u objavi tvrdio da je Borkai bio na jahti prošlog svibnja, na krstarenju Jadranskim morem, u društvu poznatog mađarskog odvjetnika Zoltána Rákosfalvyja. 

Štoviše, bloger tvrdi da je krstarenje financirano ilegalnim nekretninskim poslovima s općinom, da su tri djevojke prostitutke i da se na zabavi intenzivno konzumirao kokain. Droga se, doduše, ne vidi na objavljenim fotografijama, ali bloger, koji sebe naziva "đavoljim odvjetnikom", zaprijetio je da će objaviti snimke na kojima Borkai "šmrče kokain" i druge. 

Međutim, blog je u međuvremenu iz nepoznatih razloga ugašen. 

Borkai je prvo rekao da osoba u videu nije on, ali je nakon nekoliko dana promijenio svoj navod rekavši da su snimke nastale prije mnogo godina te da je dio sadržaja dijelom stvaran, a dijelom uređen. 

Ispričao se za snimku, ali je porekao optužbe o pranju novca, prostitutkama i konzumaciji kokaina. 

Disonanca u vrijednostima

Sadržaj objavljen na blogu u značajnoj je opreci s etikom vladajuće stranke. 

Viktor Orban, vođa autoritarnih sklonosti, svojim se stavovima prikazuje kao branitelj mađarske kršćanske kulture.

Jednom je prilikom naveo kako će "kazniti" gradove koji budu protiv Fidesza, njegove stranke čiji je slogan "Bog, nacija, obitelj". 

U međuvremenu, opozicijska stranka je prošli tjedan u sjedištu Fidesza postavila postere s tekstom "Javna sredstva, kokain, kurve". 

Javnost očekuje da će ga Orban izbaciti iz Fidesza. Kao šef stranke ima zadnju riječ, ali još uvijek nije ništa komentirao te sudbina kontroverznog gradonačelnika u Fideszu još nije poznata. 

Pročitajte više