Mađari izglasali kontroverzni zakon koji narušava nezavisnost centralne banke

MAĐARSKI parlament danas je izglasao kontroverzni zakon za kojeg kritičari tvrde da ozbiljno narušava nezavisnost njihove centralne banke.

Vladajuća stranka Fidezs, koja ima dvotrećinsku većinu, odobrila je ustavne promjene na posljednjem zasjedanju parlamenta ove godine. Zakonska promjena ide u smjeru da vladi dopusti relativnu kontrolu monetarne politike, odnosno kamatnih i inflacijskih stopa.

Vlada kamatne stope želi držati niskima kako bi potakla rast, ali je prošlog tjedna mađarska centralna banka povećala kamatne stope već drugi put ovog mjeseca, sa 6,5 na 7 posto. Istovremeno je inflacija potrošačkih cijena na 4,25 posto, što je prilično iznad ciljanih 3 posto.

"Neki amandmani na zakon su stavljeni nakon što je prije Božića prezentiran prvi nacrt, ali ostaje zabrinutost jer je suština zakona ostala ista", komentirao je BBC-jev dopisnik Nick Thorpe, kazavši kako vlada ima namjeru u centralnu banku postaviti svoje viceguvernere.

Sama najava ovog zakona Mađarskoj je donijela mnogo problema. Agencija Standard 6 Poor's im je zbog toga srezala kreditni rejting na razinu smeća prošlog tjedna.  Predstavnici EU-a i MMF-a zbog toga su prekinuli pregovore s mađarskom vladom koja je tražila otvaranje kreditnih linija u iznosu od 15-20 milijardi eura ukoliko ta sredstva ne bude mogla skupiti na aukcijama.

Na kraju ih i nije uspjela skupiti, jer su investitori tražili prevelike kamate na njihove obveznice zbog čega su morali odustati od najavljene aukcije. Zakon je kritizirao i ECB koji je upozorio da je riječ o "podrivanju nezavisnosti i integriteta centralne banke"

Pročitajte više