Mađari zatvaraju ustanovu za osobe s posebnim potrebama, u njoj pacijenti vezani i pothranjeni

Foto: Shutterstock

JEDNA OD mađarskih najvećih ustanova za osobe s posebnim potrebama koje vodi država zatvara se nakon stranih otkrića do kojih je došlo od strane grupe za ljudska prava.


Centar koji se zalaže za prava osoba s mentalnim poteškoćama (MDAC) otkrio je kako su osobe koje borave u ustanovi Tophaz tamo smještene u groznim uvjetima.

Pronađeni ozlijeđeni pacijenti

Centar koji može smjestiti 220 odraslih osoba i djece će se uskoro zatvoriti jer su u njemu pronađeni ozlijeđeni i teško pothranjeni pacijenti.

Najgore od svega je što se pretpostavlja kako oko 20.000 osoba širom Mađarske živi u jednako groznim uvjetima u raznim ustanovama.

"Vidjeli smo jako loše tjelesno stanje kod brojnih pacijenata, što uključuje i ožiljke i otvorene rane", rekao je Steve Allen iz organizacije MDAC.

Vezali ih i pothranjivali

"Najgore je što smo uočili veliki broj pojedinaca za koje vjerujemo kako su pothranjeni.  Problem e javna politika koja ulaže u ove institucije umjesto da pomogne ljudima da žive u svojim domovima", poručili su.

Iz MDAC-a su nekoliko puta posjetili Tophaz te su zabilježili kako su od odjeće stvarani predmeti za vezivanje pacijenata dok su samo dva zaposlenika brinula o 40 pacijenata na pojedinim odjelima.
 

Pročitajte više