Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU o nalogu za uhićenje Putina

Ilustracija: EPA

MAĐARSKA je blokirala zajedničku izjavu zemalja članica Europske unije o izdavanju tjeralice za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od Međunarodnog kaznenog suda u Haagu. Zbog veta Budimpešte, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell oglasio se u svoje ime priopćenjem u kojem je "primio na znanje odluku Međunarodnog kaznenog suda".

"EU vidi odluku Međunarodnog kaznenog suda kao početak procesa odgovornosti i pozivanja ruskih čelnika na odgovornost za zločine i grozote koje naređuju, omogućuju ili čine u Ukrajini", poručio je Borrell u izjavi objavljenoj u nedjelju navečer, prenosi Ukrajinska Pravda

Nalog za uhićenje izdan u petak

Osim toga, jučer su ministri pravosuđa zemalja članica EU izdali vlastitu izjavu u prilog odluci Međunarodnog kaznenog suda, koju Mađarska opet nije potpisala. Očekuje se da će se nalog za uhićenje ruskog predsjednika pojaviti i u zaključcima sastanka Europskog vijeća koji će se održati 23. i 24. ožujka. U nacrtu zaključaka koriste se formulacije slične Borrellovoj izjavi. 

Čelnici nekih država mogli bi inzistirati na strožim formulacijama u vezi s odlukom Međunarodnog kaznenog suda, javlja Bloomberg pozivajući se na izvore. Podsjetimo, u petak je Međunarodni kazneni sud izdao naloge za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Lvova-Belove, povjerenice ruskog predsjednika za prava djece.

Pročitajte više