Mađarska će SiCG izložiti pritisku zbog vojvođanskih Mađara

DVIJE najvažnije mađarske stranke, vladajući socijalisti i konzervativni Fidesz, suglasile su se da će susjednu Srbiju i Crnu Goru izložiti pritisku kako bi prestalo pojačano nasilje protiv pripadnika mađarske manjine u Vojvodini, objavio je u srijedu mađarski tisak.

"Barem nema djetinjastog prepucavanja oko toga kome je više stalo do vojvođanskih Mađara", izjavio je za dnevnik Magyar Hirlap jedan parlamentarni zastupnik iz redova socijalista.

Oporbena stranka Fidesz već poslovično koristi pitanje Mađara koji žive u Srbiji, Slovačkoj i Rumunjskoj kao sredstvo pritiska na socijaliste. Za vrijeme vladavine Fidesza 1998.-2002., pitanje mađarske manjine pogoršalo je odnose sa susjednim zemljama.

Mađarska je nakon 1. svjetskog rata izgubila dvije trećine dotadašnjeg ozemlja, zbog čega je izvan granica matične države ostalo 2,5 milijuna Mađara.

Oko 300 tisuća njih živi u Vojvodini, u kojoj se devedesetih godina prošlog stoljeća, tijekom ratova koji su obilježili raspad nekadašnje Jugoslavije, stanje nije značajnije pogoršalo, ali su posljednjih mjeseci tamošnji Mađari višekratno upozoravali na porast nasilja prema njima.

Jedan odbor mađarskog parlamenta u utorak je odlučio predstaviti rezoluciju kojom bi se od Beograda zahtijevalo poštovanje prava mađarske manjine u Vojvodini, piše Magyar Hirlap.

Srbijanski dužnosnici neslužbeno su priznali da je bilo ružnih incidenata, ali pokušavaju umanjiti njihovu težinu.

Pročitajte više