Mađarska daje 400 vojnika snagama NATO-a za brzo djelovanje

MAĐARSKA vojska odlučila je uključiti 400 pripadnika svojih specijalnih protuterorističkih postrojbi u snage NATO-a za brzo djelovanje, izvijestilo je u četvrtak ministarstvo obrane u Budimpešti.

Vojnici će biti izabrani u proljeće 2004. godine iz redova elitnih vojnih postrojbi, nakon čega će proći posebnu 18-mjesečnu obuku, izjavio je glasnogovornik ministarstva obrane Peter Matyuc. Postrojba bi trebala biti operativna do konca 2005. godine.

Mađarska je postala članica NATO-a 1999., a u Europsku Uniju će biti primljena sljedećeg svibnja. Dio je koalicije koju u borbi protiv terorizma u Iraku predvode Sjedinjene Države. Mađari su Amerikancima ustupili jednu vojnu bazu, a svoj su zračni prostor, cestovnu i željezničku mrežu otvorili za prolaz koalicijskih snaga. U Iraku se, pod poljskim zapovjedništvom, nalazi 300 mađarskih vojnika.

Snage NATO-a za brzo djelovanje osnovane su 15. listopada ove godine. U početku bi trebale biti sastavljene od 9.000 vojnika, a do 2006. će doseći predviđeni broj - oko 20.000 pripadnika.

(Hina) mh dj

Pročitajte više