Mađarska konačno pustila Švedsku u NATO: "Spremni smo umrijeti jedni za druge"

Foto: Epa

Mađarski parlament danas je odobrio pristupanje Švedske NATO-u i uklonio posljednju prepreku u povijesnom koraku te nordijske zemlje nakon desetljeća neutralnosti.

Švedski premijer Ulf Kristersson oduševljeno je reagirao na odluku mađarskog parlamenta, poručivši da se radi o "povijesnom danu".

Švedska je dugo bila neutralna, a onda je Rusija napala Uklrajinu

Povijesno neutralna Švedska je, podsjetimo, prije gotovo dvije godine podnijela zahtjev za pridruživanje zapadnom vojnom savezu. Glasanje koje je održano danas u Budimpešti uslijedilo je nakon sastanka u petak između švedskog premijera Ulfa Kristerssona i njegovog mađarskog kolege Viktora Orbana, na kojem su se složili ostaviti po strani svoje razlike – rekavši da su “spremni umrijeti jedni za druge”.

Danas je parlament okončao višemjesečno odgađanje dovršetka promjene sigurnosne politike Švedske, a glasanje je uslijedilo nakon posjeta švedskog premijera Ulfa Kristerssona Mađarskoj u petak kad su dvije zemlje potpisale sporazum o naoružanju. Članstvo Švedske u NATO-u podržalo je 188 zastupnika u mađarskom parlamentu. Šestero ih je bilo protiv, a nitko nije bio suzdržan. 

Orban je bio pod pritiskom

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana bila je suočena s pritiskom saveznika u NATO-u da omogući ulazak Švedske u taj savez. "Napokon se to dogodilo, Švedska je 32. članica saveza, a NATO je postao jači", rekla je parlamentu Agnes Vadai, zastupnica oporbene stranke Demokratska koalicija (DK).

Stockholm je napustio svoju politiku nesvrstanosti kako bi bio sigurniji u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022.

Putin je postigao ono što je htio spriječiti

Sa Švedskom koja nakon Finske ulazi u NATO, ruski predsjednik Vladimir Putin postigao je upravo ono što je htio spriječiti kada je pokrenuo svoj rat u Ukrajini - širenje NATO-a, rekli su zapadni čelnici.

Finska je postala članica NATO-a prošle godine, ali Švedska je bila u čekaonici jer su Turska i Mađarska, zemlje koje održavaju bolje odnose s Rusijom nego ostale članice NATO-a predvođene Sjedinjenim Državama, imale prigovore.

Odugovlačili Turci i Mađari

Turska je za ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u zahtijevala oštrije mjere protiv militanata Kurdistanske radničke stranke (PKK) za koje je Ankara tvrdila da su pronašli dom u Švedskoj. 

Švedska je promijenila svoje zakone i ublažila pravila o prodaji oružja kako bi umirila Tursku. Turski predsjednik Tayyip Erdogan povezao je ratifikaciju i s američkim odobrenjem prodaje borbenih zrakoplova F-16 Turskoj. Ankara sad očekuje od SAD-a da radi na tome da osigura odobrenje američkog Kongresa.

Odugovlačenje Mađarske bilo je manje jasno. Budimpešti su uglavnom smetale kritike Švedske na smjer demokratskog razvoja Mađarske pod nacionalističkim premijerom Orbanom, ali izostali su konkretni zahtjevi. 

Najznačanije širenje NATO-a od 90-ih

Orban, koji je odbio poslati oružje u susjednu Ukrajinu i više puta kritizirao zapadne sankcije protiv Rusije, ponovno je pozvao u ponedjeljak na primirje u Ukrajini.   Pristupanje Švedske, koja nije bila u ratu od 1814., kao i Finske najznačajnije je proširenje NATO-a od njegovog približavanja istočnoj Europi 1990-ih.

Iako je Švedska posljednjih desetljeća povećala suradnju s NATO-om i pridonosila operacijama u zemljama poput Afganistana, njezino članstvo trebalo bi pojednostaviti planiranje obrane i suradnju na sjevernom krilu obrambenog saveza. 

Švedska u NATO donosi i resurse kao što su vrhunske podmornice prilagođene uvjetima Baltičkog mora i pozamašnu flotu borbenih zrakoplova Gripen domaće proizvodnje. Osim toga, Švedska povećava vojnu potrošnju koja bi ove godine trebala dosegnuti NATO-ov prag od dva posto BDP-a.

Ratifikaciju će sada potpisati predsjednik mađarskog parlamenta i mađarski predsjednik u roku nekoliko dana, nakon čega će se preostale formalnosti poput polaganja pristupne dokumentacije u Washingtonu, vjerojatno brzo zaključiti.

Pročitajte više