Mađarska: Mi ne želimo slati streljivo Ukrajini

Foto: EPA

MAĐARSKA ne želi slati streljivo Ukrajini iako to neće spriječiti druge zemlje Europske unije da to učine, rekao je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto. 

Ministri vanjskih poslova Europske unije odobrili su u ponedjeljak akcijski plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage s najmanje milijun granata od 155 mm i popuniti strateške zalihe zemalja EU, od kojih su neke gotovo u potpunosti iscrpljene.

U tu svrhu dvije milijarde eura bit će povučene iz European Peace Facilityja (EPF), izvanproračunskog financijskog instrumenta Europske unije koji unapređuje sposobnost EU da djeluje kao globalni pružatelj sigurnosti. 

"Mađarska ne isporučuje oružje. Mi želimo mir", rekao je Szijjarto na konferenciji za medije. "Zbog toga ne sudjelujemo u tome. Ne isporučujemo streljivo Ukrajini niti sprječavamo druge da rade što žele", nastavio je mađarski ministar. 

Doprinos Budimpešte EPF-u iznosi oko jedan posto, što je otprilike deset milijuna eura. Ta sredstva će se koristiti u druge svrhe, kao što je rad na stabilnosti Zapadnog Balkana i smanjenje migracijskog pritiska, prenosi mađarsko ministarstvo Szijjartove riječi. 

Ministar je rekao da Mađarska neće sudjelovati u nabavi streljiva ni u njegovoj isporuci Ukrajini. Szijjarto je rekao da Bruxelles i dalje potiče "atmosferu rata" i da su zemlje koje promiču mir pod sve većim pritiskom da popuste. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više