KORONAVIRUS U SVIJETU

Mađarska vlada mogla bi se krajem lipnja odreći posebnih ovlasti

Foto: EPA

MAĐARSKA vlada mogla bi se krajem lipnja odreći posebnih ovlasti koje je dobila u cilju borbe protiv koronavirusa, ovisno o stanju s oboljelima, rekao je šef kabineta premijera Viktora Orbana.  

U ožujku, Orban je dobio odriješene ruke kako bi se borio s epidemijom, što su kritizirale skupine za ljudska prava, nekoliko zemalja članica Europske unije i Europska komisija. Orban je rekao da posebne ovlasti može povući parlament,  kojem njegova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu, u bilo kojem trenutku. 

Prema zakonu, svatko tko namjerno širi lažne informacije koje mogu uznemiriti ljude ili podrivati borbu protiv koronavirusa mogao bi se suočiti s pet godina zatvora. 

"Vlada bi se mogla odreći svojih posebnih ovlasti do kraja lipnja ako se situacija (s epidemijom) promijeni", rekao je Gergely Gulyas, Orbanov šef kabineta. 

Nova faza ublažavanja

Također je rekao na online brifingu s medijima da vlada razmatra olakšavanje mjera u Budimpešti od sljedećeg tjedna zbog pada broja zaraženih. Mjere karantene su već uglavnom olakšane u provinciji. 

Dok je govorila u Europskom parlamentu, Vera Jourova, povjerenica za europske vrijednosti i transparentnost, rekla je ranije da EU ulazi u novu fazu ublažavanja određenih mjera koje su poduzete da bi se zaštitilo javno zdravlje. 

"Nova faza znači da bi se izvanredne ovlasti koje su imale vlade trebale postupno ukloniti ili zamijeniti bolje usmjerenim ili manje nametljivim mjerama", rekla je Jourova. 

"Komisija će budno pratiti kako hitne mjere utječu na vladavinu prava, temeljna prava i demokratske vrijednosti i kako se u fazama provode u državama članicama... Ovo je posebno važno za Mađarsku s obzirom na nedostatak jasnog vremenskog okvira".

Viktor Orban bio je pozvan da na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sudjeluje u raspravi o stanju u Mađarskoj s obzirom na kritike EU-a, ali je on bio najavio da će u EP poslati ministricu pravosuđa.

Pročitajte više