Mađarska vlada želi smanjiti cijene goriva. "Strpljenje se bliži kraju"

Foto: EPA

Mađarska vlada razmotrit će ograničenje cijena goriva nakon što državni zavod za statistiku KSH objavi pregled prosječnih cijena u regiji srednje Europe, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag. Nagy je prošli tjedan od dobavljača goriva zatražio da spuste cijene na benzinskim crpkama bliže prosjeku u regiji srednje Europe, u sklopu šire vladine intervencije u određivanje cijena nakon najvećeg skoka inflacije u Europskoj uniji.

"Strpljenje vlade bliži se kraju... Mislimo da su cijene goriva na (mađarskom) tržištu za sedam do devet posto više od regionalnog prosjeka", rekao je Nagy u intervjuu.

Ministar je prošli četvrtak pozvao predstavnike Mađarske naftne udruge i mađarske naftne i plinske grupe MOL na sastanak nakon što su cijene benzina porasle na 642 forinte (1.75 dolara) po litri, premašivši regionalni prosjek. 

Kakve su cijene goriva u Mađarskoj?

Cijene goriva u Mađarskoj više su od prosjeka u EU, ali nadmašuju za sedam do devet posto i regionalni prosjek i vlada očekuje da će u budućnosti biti bliže prosječnoj vrijednosti u regiji, istaknulo je ministarstvo u priopćenju od prošlog tjedna.

U intervjuu za mađarski poslovni dnevnik ministar je ponovio da će statistički ured do kraja travnja objaviti i cijene goriva i prosjeke u susjednim zemljama. Nakon toga, kako je dodao, vlada će moći donijeti odluku hoće li intervenirati na tržištu goriva ili ne.

Mađarska vlada ukinula je ograničenje cijena goriva u prosincu 2022. nakon što su nedostatan uvoz i panična kupnja doveli do nestašice. Obećali su tada da će ponovno intervenirati na tržištu ako cijene goriva nadmaše regionalni prosjek, podsjeća Reuters.

Pročitajte više