Mađarski premijer u Zagrebu: U travnju će Hrvatska dobiti datum završetka pregovora

IDUĆA dva mjeseca ključna su za završetak procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. "Ožujak bi trebao biti mjesec uspjeha, a u travnju bi trebali dobiti datum završetka pregovora. Ako to ne učinimo sada, pristupanje će se prolongirati", kazao je to danas u Zagrebu mađarski premijer Viktor Orban čija je zemlja preuzela predsjedanje Europskom unijom.

Na novinarski upit koliko bi se pregovori mogli prolongirati Orban kaže da nema potrebe prognozirati jer će datum biti poznat u travnju.

Premijerka Jadranka Kosor je, kazala je, ohrabrena sastankom s Orbanom te je sigurna da će na vrijeme biti zatvorena i poglavlja Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje. Do kraja tjedna će, kaže, Europskoj komisiji poslati izvješće vezano za mjerila iz poglavlja 23, Pravosuđe i temeljna prava te očekuje pozitivno mišljenje Komisije vezano za plan restrukturiranja brodogradilišta.

Cilj je, istaknula je, završiti pregovore do kraja mađarskog predsjedanja, nazvavši to povijesnim, strateškim i simboličnim ciljem koji želimo ostvariti u godini obilježavanja 20. obljetnice neovisnosti.


Govoreći o nedavnim pokušajima MOL-a da stekne većinski udio u Ini, koji nisu uspjeli, Orban je kazao kako je radi o nesuglasicama koje su uobičajene na tržištu i u poslovnom svijetu te da one ne bi smjele narušiti odnose dviju zemalja.

Orban je ocijenio i kako je pred nama "veliko desetljeće srednje Europe" te da je tako bilo i prije gospodarske krize. On je, kaže, siguran da će se to vrijeme vratiti te da bi im bilo drago da taj uspjeh s njima dijeli i Hrvatska.

Pročitajte više