Madonne Botti vraća se u Italiju nakon tristo godina

NAKON putovanja dugog više od tri stoljeća, "Madonne Botti", slika Bogorodice s djetetom velikog firentinskog slikara Andree del Sarta (1486.-1530.) vraća se u Italiju, u galeriju Doria Pamphilj u Rimu.

Slika, ulje na drvu, nastala u doba Renesanse, napustila je Rim 1637., a trag joj se zametnuo nakon 1649., kad je smaknut Karlo I. Stuart koji ju je dobio na dar. Izložena će biti od 29. studenoga, priopćila je galerija.

Slika, veličine 56x41 cm, iznimna po svojem fizičkom realizmu i intimnosti, pokazuje Isusovu majku koja u rukama drži dijete, a jedan je prst nježno prislonila na djetetova usta, kao da pokazuje njegove prve zubiće.

Londonski institut Courtauld koji ju je i restaurirao, bio je izložio sliku, ulje na drvu, u Londonu, ali je, kao vlastništvo nepoznatog kolekcionara, ostala izvan domašaja talijanske publike.

Slika će biti izložena u baršunastoj dvorani galerije Pamphilj do 29. veljače, a možda i dulje, dodaje muzej.

Sliku je prvotno naručio firentinski markiz Botti, a zatim ju je Vatikan poslao na engleski dvor, u znak naklonosti prema ženi Karla I., Henrietti Francuskoj, koja je bila odana Katoličkoj crkvi.

Pročitajte više