Madrid: Malodobnik osuđen na šest godina zatvora zbog atentata 11. ožujka

ŠESNAESTOGODIŠNJI Španjolac koji je optužen da je nabavio eksploziv teroristima koji su počinili atentat 11. ožujka u Madridu, osuđen je u utorak na šest godina zatvora, pošto je priznao djelo za koje ga se tereti, javlja AFP.

To je prvo suđenje za atentate u Madridu od 11. ožujka u kojima u podmetnutoj eksploziji vlakova poginula 191, a ranjeno je 1.900 osoba.

Suđenje je počelo u 16.30 sati po mjesnom vremenu u prostorijama Vrhovnog suda u Madridu, najvišeg pravosudnog kaznenog tijela u Španjolskoj.

"Gitanillo" je optužen da je prevozio i predao teroristima dio eksploziva koji je rabljen u dosad najsmrtonosnijim napadima u Španjolskoj za koje je odgovornost preuzela Al-Qaida.

Napadi su tri dana poslije na parlamentarnim izborima ubrzali poraz španjolskih konzervativaca Josea Marije Aznara, najvatrenijih saveznika Washingtona u iračkom ratu.

Glavna tužiteljica tražila je za Gitanilla osam godina zatočenja u domu za malodobnike uz nadzor, što je najteža kazna koja se u Španjolskoj može izreći malodobniku i pet godina uvjetne kazne.

Identitet, kao ni fotografije "Gitanilla" ne smiju se objaviti jer malodobnike štiti zakon.

Još osamnaest osumnjičenika u pritvoru čeka podizanje optužnica u istom predmetu.

Nekoliko sati prije početka suđenja "Gitanillu", španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova razriješilo je dužnosti šefa policije u Gijonu za kojega se sumnja da je skrivao dokaze koji navode na zaključak da su se napadi možda mogli spriječiti.

Pročitajte više