Maduro započeo novi mandat u izolaciji i ekonomskoj krizi

Foto: EPA

VENEZUELSKI predsjednik Nicolas Maduro, suočen s daljnjom izolacijom i ekonomskom krizom, započeo je u četvrtak svoj drugi predsjednički mandat odbacujući međunarodne kritike da je njegova pobjeda prošle godine bila nezakonita.

Maduro je prisegnuo pred venezuelskim provladinim Vrhovnim sudom, koji je uvelike zamijenio Kongres koji vodi oporba, na velikoj svečanosti uz simfonijski orkestar i pred pristašama koji su mahali malim zastavama Venezuele.

Ceremonija je bila u suprotnosti s grubom stvarnošću s kojom se predsjednik, bivši vozač autobusa, mora suočiti.

Sve veći je pritisak međunarodne zajednice koja smatra da su izbori 2018. bili farsa, zemlja je u gospodarskom kolapsu i suočena je s egzodusom milijuna stanovnika koji bježe od teškog života.

"Zaklinjem se na ostavštinu Huga Chaveza ... te da ću ispuniti sve svoje zadaće u skladu s ustavom", rekao je Maduro.

Čelnik Vrhovnog suda Maikel Moreno posvetio je gotovo 20 minuta objašnjavajući zašto Maduro nije prisegao pred Kongresom koji vladajuća Socijalistička stranka ignorira otkako je oporba preuzela kontrolu nad njime 2016. godine.

Oporbeni vođe opisali su inauguraciju kao trenutak kada će Maduro biti međunarodno priznat kao diktator.

Međutim, potpora vojske, fragmentirana oporba i nemilosrdan napad na oporbene kritičare znači da će se Maduro suočiti s vrlo malo ozbiljnih izazova kod kuće, unatoč međunarodnim kritikama.

Madurov novi mandat počet će na svečanosti na vojnoj akademiji, simbolu važnosti sigurnosnih snaga.

Pristaše, od kojih su mnogi javni službenici koji se lako prepoznaju po majicama vladinih institucija, okupili su se u Caracasu kako bi proslavili novi mandat.

Diplomatska izolacija

Maduro je pobijedio na izborima unatoč hiperinflaciji, kroničnoj nestašici hrane i ozbiljnoj ekonomskoj krizi. On pak za probleme građana Venezuele okrivljuje "ekonomski rat" koji protiv njegove zemlje vode Sjedinjene Države kao i domaću oporbu.

Većina oporbe bojkotirala je prošlogodišnje izbore zbog navoda o namještanju u korist Madura. Oporba tvrdi i da su izbori prošli uz mnoge nezakonitosti, uključujući i šatore Socijalističke stranke gdje su glasačima nudili novac za glas Maduru.

Sjedinjene Države i mnoge latinoameričke i europske zemlje osudile su izbore, ostavljajući Madura uz potporu samo nekolicine snažnih saveznika.

Većina zemalja planira nastaviti s radom svojim ambasada i nastaviti diplomatske odnose s Venezuelom, piše Reuters, no isto tako većina europskih i latinoameričkih zemalja nije poslala svoja izaslanstva na inauguraciju.

Aktivisti oporbe pozvali su na prosvjede u četvrtak. Snage sigurnosti odgovorile su popunjavanjem ulica policijskim punktovima i dugim cijevima.

Pročitajte više