Mafijaški obračun zbog žene: Hrvatska nakon promjene ustava Srbiji izručuje Kalinića?

SRPSKA ministrica pravde Snežana Malović danas je izjavila kako će njezino ministarstvo nadležnim organima Hrvatske uputiti molbu za izručenje Sretka Kalinića.

Pripadnik zloglasnog "zemunskog klana" Kalinić se rodio u Zadru te ima hrvatsko državljanstvo, što bi mogla biti prepreka izručenju. No, srpska ministrica je kazala kako Ministarstvo pravde Srbije i hrvatsko Ministarstvo pravosuđa ubrzano rade na usuglašavanju teksta Ugovora o izručenju kada su posrijedi kaznena djela organiziranog kriminala, pišu srpski mediji.

Malovićeva je dodala da potpisivanje očekuje nakon što se u Hrvatskoj usvoje promjene Ustava koje će to omogućiti. Ministrica tvrdi kako je suradnja dvaju ministarstava na visokoj razini. "Naša zajednička borba protiv organiziranog kriminala svakako će pridonijeti regionalnoj stabilnosti i sigurnosti, što je od velike važnosti za daljnji razvoj i europsku perspektivu zapadnog Balkana", zaključila je Malović. 

Sukob zbog žene 

Krvavi sukob dvojice opasnih srpskih kriminalaca u Rakitju nije se dogodio niti zbog novca, a ni zbog razloga povezanih s raspadnutim "zemunskim klanom", već zbog - žene.

Zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić na HRT u je izjavio kako je Simović u Kalinića pucao iz ljubomore. Već se ranije spekuliralo da je Kalinić bio u tajnoj vezi sa Simovićevom suprugom. Brkić je posljednjih dana često razgovarao s Kalinićem koji se još uvijek nalazi u bolnici Sestara milosrdnica.

Kalinić sudjelovao u više od 20 ubojstava u regiji i EU

"Dobili smo vrlo korisne informacije te ćemo kroz dan, dva, tjedan dana, uskoro poduzeti intenzivne represivne akcije protiv pripadnika kriminalnog miljea i njihovih pomagača", kazao je Brkić te dodao kako je Kalinić sudjelovao u više od 20 ubojstava. Egzekucije u kojima je sudjelovao Kalinić događale su se u zemljama regije, ali i u državama Europske unije. Pojasnio je da će Kalinića uhititi na temelju međunarodne tjeralice čim završi njegovo liječenje.

"Ubio sam 20 ljudi", rekao je Sretko Kalinić zvani Zver hrvatskoj policiji, javlja Press. Kalinić je, podsjećamo, završio u bolnici pod strogim policijskim osiguranjem nakon što ga je iz pištolja ranio dugogodišnji prijatelj Miloš Simović, također bivši član zloglasnog "zemunskog klana". Pressov izvor tvrdi kako je Kalinić priznao da je ubio Sredoja Šljukića Šljuku i njegova rođaka Zorana Šljukića, kao i da je Aleksandar Simović ubio Zorana Vukojevića Vuka i Zorana Popovića.

Govorio je Kalinić i o ubojstvu Zorana Savića Šodera, kojeg je isjekao sjekirom, kosti mu smrvio macolom pa ga zatim zapalio, kao i o drugim zločinima "zemunskog klana". Navodno je policiji otkrio i značajne informacije o ubojstvu Cvetka Simića, ali i vezama "zemunskog klana" s klanom Darka Šarića.

Srpski graničari mislili da je Simović albanski imigrant

Srpski list Alo! piše kako su srpski graničari, kada su ugledali Simovića, mislili da je albanski imigrant. On im je pristupio i kazao da je Miloš Simović za kojim je raspisana tjeralica zbog ubojstva premijera Zorana Đinđića.

Izvor blizak srpskom MUP-u kazao je da se nakon ranjavanja Kalinića Simović biciklom dovezao do Spačvanskih šuma. "Tu je ostavio bicikl i, kako se pretpostavlja, riješio se pištolja te dokumenata. Nakon toga je tijekom noći krenuo pješice kroz šume i polja s namjerom da dođe do Morovića u Srbiji", kazao je izvor iz MUP-a Srbije.

Pročitajte više