Magritte postigao cijenu od 3,4 milijuna eura

SLIKA Renea Magrittea, slavnog belgijskog nadrealista, postigla je cijenu od više od tri milijuna eura na dražbi kojom se prikupljao novac za bivše zaposlenike propale belgijske aviotvrtke Sabena.

Slika pod nazivom "Ptica nebeska" prodana je za 3,4 milijuna eura, što je gotovo tri puta više od početne cijene, a dražba je održana u ponedjeljak u jednome od hangara u briselskoj zračnoj luci.

Slika, koja je 1965. naručena za potrebe belgijskog avio-prijevoznika, predstavlja najznačajnije djelo belgijskog umjetnika koje se u posljednja dva desetljeća našlo na dražbi.

Na njoj je prikazana silueta ptice koja nalikuje golubici čije je tijelo popunjeno oblacima. S plavim nebom u pozadini, ptica leti iznad osvijetljene piste.

Slika je bila vrhunac dvodnevne dražbe na kojoj je prodano nekoliko stotina suvenira vezanih uz Sabenu, uključujući plakate, modele zrakoplova, fotografije, automobile te čak putnička sjedala.

Prikupljenim sredstvima pokrit će se otpremnina za 12.000 djelatnika koji su ostali bez posla nakon što je avio-kompanija 2001. bankrotirala.

Nije poznato koliko je svojedobno Sabena platila umjetniku za sliku, no tada relativno nepoznati Magritte bio je navodno vrlo zadovoljan honorarom.

Pročitajte više