Majka dječaka s autizmom: Ivano će ostati bez rehabilitacije. Idem do Plenkovića

Foto: Facebook

SUZANA Rešetar, majka djeteta s autizmom i predsjednica udruge Sjena, požalila se u objavi na društvenim mrežama kako će njezin sin Ivano ostati bez potrebne rehabilitacije. 

"Došao je nalaz vještaka za Ivana. Tako je 'dobar' da sam oplakala nakon dugo vremena. Glava će mi se raspasti ako prije ne eksplodira. Izvadila sam kofer iz ormara. Točnije, vratio me flashbackom u prije više od desetak godina kada mi je isti zavod za vještačenje, čak i socijalna radnica, isti centar za socijalnu skrb poručio: 'Nemate što tražiti za njega.'

Danas sam se isplakala i netko će pojesti svaku moju suzu, ne zvala se ja Suzana. Ovo je kriminal nad kriminalima, kaos nad kaosima, zločin nad zločinima.

Petnaest godina čekanja na rehabilitaciju, jedva sam našla ustanovu koja ga hoće, bez nje će ostati. Primarno pravo i nasušnu podršku radi ovako traljavog nalaza kojeg kao da je pisala skupina idiota, Ivano će ostati bez rehabilitacije", napisala je. 

"Idem do Plenkovića sa sinom"

"Osim toga, prema riječima moje socijalne radnice, a po odluci nadređenih Hrvatski Zavod za socijalnu skrb, Podružnica Novi Zagreb, zatvorio je vrata za korisnike i ne primaju ih u citiram 'imamo novi moment'. Ljudi, Hrvatski zavod za socijalnu skrb zatvorio je vrata korisnicima.

Poslala sam niz upita da mi pojasne što bi to točno trebalo značiti, ja ne mogu u najkritičnijim momentima do socijalne radnice koja može i mora zaštititi prava i interese Ivana. U iščekivanju sam odgovora. Obavijestila sam i oplakala svim novinarima. 

Zvala od Piletića preko Mađerić, a sutra ću vjerojatno i samog Andreja Plenkovića. Socijalna politika nam je na koljenima. Nemilosrdno se gaze prava djece s teškoćama i osoba s invaliditetom", dodala je.

Rešetar je za Index potvrdila kako je zvala ministra Marina Piletića, ali joj se nije javio. Tvrdi kako mu je poslala poruku, ali da joj ne želi odgovoriti. Dodala je kako je poslala poruku i državnoj tajnici Margareti Mađerić, ali ne očekuje odgovor. Najavila nam je kako će sutra zvati Plenkovićevu savjetnicu te da će doći do premijera sa svojim sinom. 

"Nitko ne želi autiste"

"Moj sin neće dobiti zajamčeno pravo psihosocijalne podrške, odnosno socijalne usluge, u jedinom centru koji ga hoće, koji sam SAMA našla i gdje sam ga osobno išla pokazati da nije vanzemaljac", navela je. 

"Dakle, da bi Ivano mogao upisati srednju školu, ali i u sklopu obrazovanja dobiti socijalnu uslugu poludnevnog boravka u kojem bi se provodila rehabilitacija, mora imati više teškoća, napose motoričke. On ih ima. Ja sam poslala nalaz fizijatra na vještačenje, oni ga uopće nisu ni pogledali, a kamoli uvažili. Doslovno su prepisali riječi iz nalaza i mišljenja logopeda i psihologa", objasnila je. 

"Uz ovakav nalaz, eventualno će moći kod njih upisati srednjoškolsko pomoćno zanimanje, ali ne i dobiti rehabilitaciju. Ivano nema niti jednu uslugu u sustavu socijalne skrbi jer nitko ne želi autiste", nastavila je. Podsjetila nas je kako iz srpnja prošle godine imaju niz odbijenica i negativnih odgovora, o čemu je Index već pisao. 

"Čekala sam nalaz osam mjeseci"

"Ivanu je ovaj nalaz gori od prethodnih. Uz sve to, on i dalje neće i ne može ostvariti socijalne usluge i, citiram iz tog nalaza, individualnu psihosocijalnu podršku. Napomena i važna činjenica jest da sam ja na ovaj nalaz čekala osam mjeseci! Osam!" naglasila je. Smatra kako bi čekala još i dulje da nije s pričom izašla u medije. 

"Ivano kad završi srednjoškolsko obrazovanje (ako ga budu htjeli, to još ne znamo s obzirom na nalaz) imat će 18 godina, ja ću morati uzeti status roditelja njegovatelja jer nemam izbora, država ga ne daje. S 18 godina Ivano bi trebao prema Zakonu o osobnoj asistenciji imati osobnog asistenta do 88 sati mjesečno, ali to neće imati ako ja budem na statusu jer Zakon o osobnoj asistenciji ograničava", napomenula je. 

"Ako Ivano za koji mjesec ne upiše obrazovanje, nema asistenta, nema rehabilitaciju, nema ništa. Ništa osim 4 zida i mene", zaključila je.

Pročitajte više