Majka optužuje Dom za djecu u Dugavama: "Djecu tjeraju da čiste WC-e, a ako odbiju, brane im odlazak doma"

Foto: Privatan album, Dom za djecu Dugave

MAJKA 17-godišnje djevojke koja je smještena u Dom za odgoj djece u Dugavama žali se kako je njena kći zlostavljana od strane odgajateljica tog doma, što nam je pak ravnatelj doma opovrgnuo. Majka tvrdi kako njenu kćer tjeraju da čisti WC-e, pere prozore, a brane joj i odlaske kući tijekom vikenda jer odbija izvršiti ove naredbe.


"Moja kći je smještena u dom jer je još kao mala pretrpjela zlostavljanje od strane vršnjaka iz razreda zbog čega joj je dijagnosticiran PTSP. Zato ima poremećaje u ponašanju, bila je agresivna. Prvo je u Domu u Dugavama bila na dijagnostici gdje joj je utvrđena iznadprosječna inteligencija. Preporučeno joj je izdvajanje iz obitelji. U Dugavama je nisu htjeli primiti pa je Ministarstvo socijalne politike odobrilo da ide u dom u Karlovac. No tražila sam preko obiteljskog suda da je prebace u Zagreb u Dugave kako bi ovdje završila školu. Ona je upisala srednju školu i htjela sam da je i završi.

Kako sama nisam uspjela s njom, očekivala sam da će joj pomoći u tom domu jer tamo na rehabilitaciju odlaze djeca koja su zlostavljana ili u obitelji ili van obitelji ili pak nemaju roditelje.

Međutim u Dugavama je maltretiraju, ne dopuštaju da vikendima dolazi doma iako na to ima pravo, ne daju joj mobitel ako dobije jedinicu. Tjerali su je da pere prozore i čisti WC iako je rekla da ne želi i da time krše njena dječja prava", rekla nam je Ana B. koja je za Index ispričala svoju priču.

"Je li normalno da oni pod odgojne mjere stavljaju zabranu viđanja roditelja?"

Dalje navodi kako su njenoj kćeri prijetili da će završiti u Požegi u zatvoru. Od svog tog stresa je, kaže, počela bježati iz doma, oboljela je, dijagnosticiran joj je gastritis, ima stalne glavobolje i anemiju.


"Je li normalno da oni pod odgojne mjere stavljaju zabranu viđanja roditelja? Nedjeljom recimo smiju slušati muziku, no odgajateljicama je smetalo što je glasno slušala pa su joj opet zabranili odlazak doma za vikend. Dva mjeseca već ne smije doma. Tamo stalno kažnjavaju cure i zato one i bježe iz doma", tvrdi Ana B.

Kaže kako se žalila na ponašanje te institucije pa ju je, navodi, ravnatelj Doma u Dugavama prijavio DORH-u i policiji. S druge strane, dodaje kako joj je ravnateljica škole koju pohađa njena kći rekla da s njom nemaju nikakvih problema u školi i da poštuje autoritet učitelja.

Ravnatelj: Normalno je da joj, ako ne poštuje kućni red, zabranimo da za vikend ode doma

Razgovarali smo i s ravnateljem Doma za odgoj djece Dugave Božom Vrkljanom, koji je odbacio majčine navode.

"To su gnjusne optužbe da mi zlostavljamo djecu. Njeno dijete je manipulativno i majka joj sve povjeruje. Ona se ne drži kućnog reda, dolazi i odlazi kad hoće. Koji je nama interes zadržati je za vikend? Ta zabrana da je za vikend pustimo doma nije bila klasična zabrana. Normalno je, ako ne poštuje kućni red, da joj zabranimo da za vikend ode doma.


Mi smo se o svemu očitovali svim institucijama, tražimo zaštitu od majke koja radi takve stvari i stalno se žali. To nema veze s dobrobiti djeteta. Prema njenoj kćeri smo posebno oprezni, da smo je tjerali čistiti zato što je dobila jedan nije točno. Ona je u otporu prema instituciji. Meni dođu odgajatelji koji se rasplaču zbog mobinga od strane mame", rekao je za Index Božo Vrkljan.

Djelatnica doma: Točno je da djeca sama moraju čistiti WC-e i prati prozore

Međutim, jedna od djelatnica Doma u Dugavama nam je potvrdila navode Ane B. Rekla je kako prema kućnim pravilima Doma djeca sama moraju održavati prostorije u kojima borave.

"Točno je da djeca sama moraju čistiti WC-e i prati prozore. To je prema kućnom redu tako", rekla nam je ona, a zbog straha od otkaza odlučila nam je ispričati sve anonimno.

Pitali smo je ima li dom zaposlenu čistačicu, na što nam je kazala da ima, ali da čistačica čisti samo hodnike i urede.

"Imamo čistačicu u našoj instituciji, no prostor u kojem djeca žive moraju sama održavati. U domu to zovu stjecanjem radnih navika, a sad da li netko od kolega pretjera, vjerojatno da.

Činjenica je da mi moramo štititi dječja prava, nešto što mislite da je loše, netko drugi da je dobro, sve je relativno. S djevojkom o kojoj govorimo sam ja radila, ona je izrazito inteligentna i s njom se treba znati raditi. Nije klasično dijete iz socijalne skrbi, dosta je zahtjevna. S djecom treba imati individualan pristup, a ne da su kod nas u grupama od njih osam u tretmanu.


Isto tako je činjenica da su tri djevojke pobjegle jučer iz doma i vratile se danas, pretpostavljam da nečim nisu zadovoljne.

Naš dom ovu djevojku prvotno nije htio ni smjestiti u žensku grupu jer su zaključili da je preteška za njih, pa se postavlja pitanje jesmo li mi ustanova samo za laku djecu. Mi smo ustanova za djecu s poremećajima u ponašanju i trebamo ih sve prihvatiti.

No s obzirom na to da je na snazi deinstitucionalizacija pa su ustanove socijalne skrbi smanjile kapacitete, puno djece danas ne dobiva adekvatan tretman", rekla nam je.

Oduzimanje mobitela

Također je navela kako je logično da će njihov ravnatelj sve poreći.

"Naravno da nijedan ravnatelj neće priznati da netko od odgajatelja maltretira djecu. Vjerojatno će reći da su djeca i roditelji upoznati s kućnim redom.

No ova je djevojka uz sve teškoće koje ima ipak uspješno završila prva dva razreda srednje škole i upisala treći. Ona je dijete s kojim se može, ali nije kojim je lako vladati i koja će sve što joj kažete napraviti bez pogovora.

Tu su djevojke iz nekih sredina koje su puno gore, one se ne bune. Nekad i ne razumiju da ih netko tlači. Naše odgajateljice im naređuju da same čiste WC-e, a ako to ne naprave onda im oduzimaju mobitel i zabranjuju da vikendima idu doma. Navečer prije spavanja im se svakako uzimaju mobiteli da se ujutro mogu dići.


Problem je što u domu nema ujednačenih kriterija, neki smiju sve, neki ništa. Na primjer, u prihvatnu stanicu nedavno je stigla djevojka od 13 godina, s dozvolom da se dva sata dnevno viđa s prijateljima, a s druge strane imate djevojke od 17 godina koje ako ostanu sat vremena nakon nastave na kavi dobiju kaznu. Kazna im je uvijek zabrana izlaska i odlazaka doma vikendom.

Sve se svodi na slijepo slušanje, ako nećeš biti dobar, onda ću te kazniti. Na kraju izgube i ono malo odnosa s roditeljima jer ne idu redovito doma. Činjenica je da se ne radi s roditeljima, niti to rade domovi niti centri za socijalnu skrb, ne provode nikakva savjetovanja.

Ustanove socijalne skrbi imaju zastarjeli način odgoja i postupanja s mladim ljudima, to je najbitnije u priči. Pregazilo nas je vrijeme", rekla nam je zaposlenica Doma u Dugavama.

Ministarstvo: Sve je u redu

Poslali smo i upit Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, na koji su nam odgovorili da su upoznati s navedenim slučajem.

"Prema važećim propisima u svim pa tako i u ovom slučaju Ministarstvo postupa štiteći prava i dobrobit djeteta te sukladno svojim ovlastima nadzire rad centara za socijalnu skrb i domova za odgoj djece i mladeži.


Utvrđeno je pravilno i zakonito postupanje u radu stručnih djelatnika Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb - Dugave i Centra za socijalnu skrb Velika Gorica. Postupanja navedenih ustanova u skladu su za zakonom i predviđenim individualnim planom postupanja.

Centar za pružanje usluga u zajednici Zagreb - Dugave poduzeo je također odgovarajuće mjere za zaštitu djeteta.

Ovim putem apeliramo na sve medije i društvenu zajednicu da se u obraćanju široj javnosti prvenstveno vode načelom dobrobiti, zaštite prava i sigurnosti djeteta te prije svega poštuju privatnost djeteta jer smo svi zajedno obavezni zaštititi dijete tako da se ne ugrožava njegova dobrobit", stoji u odgovoru Ministarstva.

Poslali smo upit i školi koju pohađa djevojka iz ove priče, no ravnateljica je rekla da nam ne smije odavati nikakve podatke, zbog zaštite djeteta.

Pročitajte više