Majka ubijenog profesora: Ostao je ležati pod kartonskim kutijama, nisu zvali hitnu

Foto: Facebook,Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MAJKA 35-godišnjeg profesora koji je izgubio život nakon što ga je premlatilo četvero Varaždinaca, komentirala je presudu prema kojoj su krivci dobili ukupno devet godina zatvora.

Naime, Ivor Vujasinović, Asja Gorski, Ivan Gorski i Dominik Žnidarić proglašeni su jučer na Županijskom sudu u Varaždinu krivima za nanošenje teških ozljeda Nini Čengiću, od kojih je kasnije preminuo. 

"Mog sina neće vratiti ni 15 godina zatvora prvooptuženom, ali očekivala sam sigurno veće kazne iz moralnih razloga", kazala je Milica Čengić za RTL.

"Kad je ostao ležati pokriven kartonskim kutijama, kojim su ga pokrili optuženi i ostavili ga na kiši, nitko od 15 osoba nije zvao hitnu. Da su zvali hitnu, moj sin bi bio živ. Puno pitanja je ostalo, ali po meni, sud je poručio 'samo tucite po ulici, ništa vam se neće dogoditi'", dodala je.

Pitanje uzroka smrti

Ovo nije jednostavan slučaj. Vještačenje je pokazalo da smrtna posljedica nije nastupila zbog toga što je netko istukao žrtvu, nego je ona pala i udarila glavom, a povreda glave je bila ta koja je uzrokovala smrt.

Isprva je Državno odvjetništvo četvorku teretilo za teško ubojstvo, potom je djelo prekvalificirano u nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom.

"Uvijek se postavlja pitanje uzročno posljedične veze napada sa smrti. Potrebno je minuciozno utvrđivati činjenično stanje i na osnovu toga odlučivati o krivnji", kaže bivši sudac i odvjetnik Branko Šerić.

A sud je četvorku na kraju osudio za nanošenje teške tjelesne ozljede u pokušaju, zajedno su nepravomoćno dobili ukupno devet godina zatvora, od toga prvookrivljeni tri godine. Glasnogovornik suda objasnio je kako nije bilo dokaza da je žrtva ozljedu glave zadobila uslijed udaranja niti da su optuženici izazvali taj pad.

"On je mogao takav pijan pasti najmanje četiri puta"

"On je mogao takav pijan pasti najmanje četiri puta, bio je u visokom stupnju alkoholiziranosti, pao je s barskog stolca, pa na livadi gdje nije mogao udariti glavom, a onda se digao i opet otišao, bio je sam, mogao je pasti tamo - bio je mrak", govori Goran Vučetić, odvjetnik prvookrivljenog Ivora Vujasinovića.

Nino Čengić imao je 35 godina. Preminuo je 30. svibnja prošle godine, dan nakon incidenta. Njegova je obitelj donirala organe kako bi spasila tuđi život kad već nije mogla njegov, a četvorka čeka pravomoćnu presudu na slobodi.

Pročitajte više