Majkama depresija onemogućava skrb za bolesnu djecu

NOVO istraživanje znanstvenika Dječje bolnice u Cincinnatiju pokazalo je da depresija značajno umanjuje sposobnost majki da se brinu za svoju bolesnu djecu.

Istraživanje je pokazalo da svaka peta majka koja svoje dijete dovede na hitnu ili pedijatrijsku kliniku pati od depresije.

Štoviše, čak 76 posto onih koje pate od depresije izjavilo je da im njihovo stanje "otežava brigu za dijete", objavila je dr. Jacqueline Grupp-Phelan, specijalist hitne medicine i vodeći autor istraživanja.

"Visok postotak simptoma depresije i izvješća majki da im ti simptomi otežavaju brigu za djecu ukazuju da bi ovaj poremećaj trebao biti prioritetan u pedijatrijskoj medicini," dodala je.

Riječ je o prvoj studiji koja je istražila depresiju majki u hitnim slučajevima, objavljenoj u najnovijem broju stručnog časopisa "Ambulatory Pediatrics".

Dr. Grupp-Phelan i kolege proveli su testiranje na 492 majke koje su svoju djecu u dobi između 6 i 18 mjeseci dovele u stanicu hitne pomoći ili u pedijatrijsku kliniku.

Kod 18 posto njih ustanovljena je depresija - kod 9 posto teža, dok je kod 5 posto ustanovljena sklonost samoubojstvu.

Dr. Grupp-Phelan također je utvrdila da je kod 30 posto majki pronađen jedan od četiri mentalna problema: depresija, uznemirenost, panika ili somatski problemi, odnosno nazočnost višestrukih fizičkih poremećaja poput bolova u trbuhu i kralježnici, glavobolja, nesanice i probavni problemi.



(Hina) jšk bcav

Pročitajte više