Majke iz Kalifornije podnijele tužbu protiv Robloxa zbog kockanja djece

Foto: EPA

U novoj zajedničkoj tužbi podnesenoj u sjevernom okrugu Kalifornije ovog tjedna, dva roditelja optužuju Roblox za nezakonito omogućavanje dječjeg kockanja, piše techcrunch.com.

Iako kockanje nije dopušteno na ovoj platformi koja nudi milijune virtualnih igara namijenjenih djeci i tinejdžerima, tužba ukazuje na web stranice za kockanje trećih strana koje pozivaju korisnike da igraju blackjack, automate, rulet i druge igre na sreću koristeći Robloxovu in-game valutu.

Majke djece podnijele tužbu

Tužba je podnesena u ime tužiteljica Rachel Colvin i Danielle Sass, majki djece koja su kockala na web stranicama povezanih s Robloxovom virtualnom valutom Robuxom. Oba roditelja tvrde da su njihova djeca izgubila tisuće Robuxa kockajući na tim web stranicama bez njihova znanja. Robux trenutno prodaje 800 Robuxa na svojoj web stranici za 9.99 dolara, s većim popustima za veće iznose digitalne valute.

U tužbi se RBXFlip, Bloxflip i RBLXWild izričito imenuju kao sudionici u "nezakonitom kockanju koje cilja djecu diljem zemlje". Vlasnici tih web stranica navedeni su kao optuženi zajedno sa samim Robloxom. RBXFlip, koji privlači igrače "zabavnim i poštenim igrama", na radaru je Roblox zajednice barem od 2019. godine i nastavlja raditi i danas.

Što je Roblox?

Sam Roblox je golema zbirka virtualnih iskustava, a ne igra u tradicionalnom smislu. Ta iskustva, koja su osmislili i amateri i profesionalni programeri, mogu jednostavno prikazati kockanje prikazujući, na primjer, kockarnice ili djelitelje karata, ali "iskustva koja uključuju simulirano kockanje, uključujući igranje s virtualnim žetonima, simulirano klađenje ili razmjenu pravog novca, Robux ili vrijedni predmeti iz iskustva nisu dopušteni".

Tužitelji nazivaju ta pravila pogrešnim, s obzirom na Robloxovu očitu toleranciju prema stranicama za klađenje. "U svojim Uvjetima pružanja usluge, Roblox roditeljima i drugim korisnicima pogrešno predstavlja da su njegova platforma i digitalna valuta sigurne. Ovo predstavljanje je lažno ili u najboljem slučaju dovodi u zabludu", stoji u tužbi.

U tužbi se navodi da Roblox održava kontrolu nad protokom Robuxa i stoga ima potpunu spoznaju o sumnjivim stranicama za kockanje koje mame djecu da igraju s virtualnom valutom.

"Roblox bi, naravno, mogao zabraniti i/ili spriječiti web stranice za kockanje da koriste Robloxov ekosustav i digitalnu valutu za omogućavanje ilegalnog kockanja, ali to ne čini", navodi se u tužbi,  kojom se tvrtku optužuje da je od opisane sheme profitirala u milijunima dolara tako što naplaćuje naknade od 30 posto na transakcije.

Tvrde da stranice za kockanje nisu povezane s njima

U e-mailu TechCrunchu, Roblox je odbio odgovoriti na konkretna pitanja, ali je naglasio da stranice za kockanje ni na koji način nisu povezane s Robloxom.

"Nepošteni akteri nezakonito koriste Robloxovo intelektualno vlasništvo i brendiranje kako bi upravljali takvim stranicama kršeći naše standarde", napisala je tvrtka u priopćenju i dodala:

"Sigurno i usklađeno internetskog iskustva za korisnike Robloxa glavna je misija tvrtke. Roblox će nastaviti biti oprezan u borbi protiv subjekata koji se bave praksama koje krše naša pravila ili ugrožavaju sigurnost naše zajednice".

Roblox je također istaknuo da ima zaposlenike koji istražuju web stranice poput onih navedenih u tužbi i u nekim slučajevima mogu tražiti uklanjanje tih stranica. Ali s obzirom na formulaciju tvrtke, nije jasno da Roblox smatra kako ove etablirane stranice za kockanje krše njegove uvjete pružanja usluge korištenjem Robuxa za kockanje maloljetnika izvan platforme. Roblox je sigurno imao dovoljno vremena pokrenuti pravni postupak protiv tih stranica ili na neki drugi način zatvoriti rupe u propisima koje ih omogućuju.

U e-mailu TechCrunchu direktor korporativnih komunikacija Robloxa Cris Paden pojasnio je da stranice za kockanje koje koriste Robux doista krše standarde zajednice platforme i uvjete usluge.

Paden je ukazao TechCrunchu na pravila koja zabranjuju "iskustva koja uključuju simulirano kockanje, uključujući igranje s virtualnim žetonima, simulirano klađenje ili razmjenu stvarnog novca, Robuxa ili vrijednih predmeta iz igara", koja tvrtka tumači kao primjenjive izvan platforme.

Roblox je odbio potvrditi je li tvrtka pokrenula pravni postupak protiv web stranica navedenih u tužbi, navodeći da je sudski spor u tijeku. "Nije točno sugerirati da se ne borimo protiv njih ako je web stranica aktivna", rekao je Paden.

Zabranjuje kockanje, ali potiče nešto slično

Iako Roblox zabranjuje kockanje u igri, on potiče nekoliko drugih ozloglašenih oblika virtualne trgovine. Mnoga Roblox iskustva mame mlade igrače škrinjama s plijenom (lootbox) - nasumičnim virtualnim dobrima plaćenim stvarnim novcem putem valute u igri. Lootboxovi su još uvijek legalni u SAD-u, ali su zabranjeni u zemljama poput Nizozemske. Ova praksa bi mogla biti posljedica represije u cijeloj EU koja će imati široke posljedice za programere igara koji odluče povećati prihode unosnom, predatorskom praksom.

Roblox je također dodao podršku za ograničeno izdanje virtualnih artikala u posljednjih nekoliko godina, omogućujući programerima da ponude posebne virtualne robe koje se prodaju u numeriranim količinama. Ograničenja nude programerima još jedan izvor prihoda, ali njihova privlačnost poput NFT-a i Robloxova odluka da potakne potpunu trgovačku ekonomiju temeljenu na Robuxu izazivaju zabrinutost s obzirom na to da je platforma usmjerena na djecu i tinejdžere.

Pročitajte više