Majke Srebrenice tuže Carlu del Ponte zbog uništavanja osobnih predmeta žrtava?

BIVŠA glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte mogla b se uskoro naći na popisu optuženih za uništavanje predmeta iz masovnih grobnica koji su korišteni kao dokazni materijali u sudskim procesima.

"Posljednje uspomene na našu djecu i muževe uništene su u vrijeme mandata tužiteljice Carle del Ponte koja je i potpisala odluku o uništavanju predmeta. Mi ćemo istrajati u zahtjevu da se odgovorni dovedu pred sud, jer su morali tražiti suglasnost obitelji ili naše države BiH", kaže predsjednica udruženja Majke Srebrenice Hajra Ćatić.

Osobni predmeti žrtava imaju nemjerljivu emocionalnu vrijednost


Naime, krajem 2005. i početkom 2006. godine u Haškom tribunalu uništeno je oko 1000 osobnih predmeta žrtava genocida od kojih su mnogi korišteni kao dokazni materijali u sudskim procesima. Većina tih predmeta bila je iz masovnih grobnica. Tužiteljstvo u Haagu je nekoliko godina kasnije priopćilo da su "uništeni jer su bili u fazi raspada i opasni po zdravlje". To je bio šok za preživjele žrtve genocida jer su, kako ističu predstavnice srebreničkih udruženja, "uništene uspomene na ubijene". Nije ih umirilo pojašnjenje da su podaci i fotografije o uništenim predmetima pohranjeni u sudskom arhivu, jer osobni predmeti žrtava za preživjele imaju nemjerljivu emocionalnu vrijednost.

Odvjetnici će besplatno zastupati žrtve

Srebrenička udruženja su prikupila 4.000 potpisa preživjelih žrtava koje su zatražile angažiranje odvjetničkog tima. Tuzlanski odvjetnik Damir Alić član je grupe koja će besplatno zastupati žrtve u ovom slučaju. "Osnovana sumnja da je gospođa Carla del Ponte naredila uništavanje tih predmeta je potvrđena iz više izvora i mi ovom problemu pristupamo sistematski. Pripremamo se za podnošenje prijave ili tužbe koju ćemo podnijeti kad prikupimo dovoljno dokaza", kazao je Alić za Deutsche Welle. Pritom se požalio kako od institucija BiH dobiva usmenu, ali ne i konkretnu podršku.

Pročitajte više