Majmunske boginje pojavile se i u Kanadi

Ilustracija: Shutterstock

KANADSKA služba za javno zdravstvo potvrdila je prva dva slučaja zaraze virusom majmunskih boginja, nakon što su vlasti u pokrajini Quebec rekle da istražuju 17 sumnjivih slučajeva dok broj zaraženih raste u Europi i Sjevernoj Americi.

Nekoliko je zemalja, uključujući Portugal i Španjolsku, zabilježilo slučajeve majmunskih boginja u posljednjih nekoliko tjedana, a jedan slučaj iz Sjedinjenih Američkih Država odnosi se na čovjeka koji je nedavno putovao u kanadsku pokrajinu Quebec.

Prvi slučajevi zabilježeni i u Australiji, Italiji, Švedskoj...

Prvi slučaj majmunskih boginja također je zabilježen u Australiji, što je izazvalo zdravstvenu uzbunu, poručile su lokalne vlasti. Nadležna zdravstvena tijela u australskoj državi Novom Južnom Walesu rekla su da su otkrila vjerojatan slučaj majmunskih boginja kod čovjeka u 40-im godinama koji se u Sydney nedavno vratio iz Europe.

Velika Britanija, koja je prva signalizirala slučaj te bolesti 6. svibnja kod osobe koja je bila u Nigeriji, objavila je da ima ukupno devet identificiranih slučajeva. Prvi slučaj dijagnosticiran je i u Italiji u bolnici u Rimu, a još su dva slučaja suspektna. Prvi slučaj prijavljen je i u Švedskoj kod jedne osobe na području Stockholma. Osmero zaraženih prijavljeno je u Madridu, a u Portugalu je po pisanju lista Publico zaraženo dvadesetak ljudi.

"Noćas je pokrajina Quebec obaviještena da su dva uzorka, koje je poslao NML (Nacionalni mikrobiološki laboratorij), bila pozitivna na majmunske boginje. To su prva dva slučaja potvrđena u Kanadi", rekla je kanadska služba za javno zdravstvo u izjavi, dodavši da Kanada nikad prije nije vidjela takav slučaj.

Simptomi su groznica, glavobolja i svrbež

Majmunske boginje, koje se uglavnom šire zapadnom i središnjom Afrikom, rijetka su virusna infekcija slična ljudskim boginjama, od kojih su blaže. Prvi put su zabilježene u Demokratskoj Republici Kongo 1970-ih. Broj slučajeva zaraze u zapadnoj Africi porastao je u proteklom desetljeću.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolju i svrbež koji započinje na licu, a zatim se širi na ostatak tijela. Zdravstveni dužnosnici u Montrealu, najvećem gradu pokrajine Quebec, novinarima su rekli da postoji veza između američkog slučaja i još nekoliko sumnjivih slučajeva u montrealskoj regiji.

Kanadska služba za javno zdravstvo rekla je da je američki državljanin, koji je nedavno iz SAD-a u Kanadu doputovao privatnim prijevozom, možda bio zaražen prije ili tijekom svog posjeta Montrealu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više